Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama na Atlantiku

VIDEO Obalna straža o nestaloj podmornici koja je išla prema Titanicu: "Imaju između 70 i 96 sati kisika"

Aktualno Galerija Olupina Titanica Olupina Titanica Foto: Handout / Atlantic/Magellan / AFP Nestala podmornica u Atlantiku, ilustracija - 1 Nestala podmornica u Atlantiku, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nestala podmornica u Atlantiku, ilustracija - 2 Nestala podmornica u Atlantiku, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nestala podmornica u Atlantiku, ilustracija - 3 Nestala podmornica u Atlantiku, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Nestala podmornica u Atlantiku, ilustracija - 4 Galerija 1/7 >>
Nestala je podmornica s turistima u Atlantskom oceanu. Išli su u razgledavanje olupine Titanica.

Podmornica kojom su turisti krenuli u razgledavanje olupine Titanica nestala je u ponedjeljak u Atlantskom oceanu. Potraga je u tijeku.

John Mauger iz Obalne straže SAD-a navodi da snage čine sve što mogu kako bi locirale i spasile ljude u nestaloj podmornici.

Obalna straža izvršila je službenu pretragu, koriste i avione koji su na tom području. Kanadske oružane snage također raspoređuju snage na mjestu događaja.

Na pitanje novinara o identitetu nestalih osoba Mauger nije htio odgovoriti.

Potraga otežana

Područje u kojem se odvija potraga opisao je kao zabačeno, što otežava traganje.

"Često se oslanjamo na komercijalne tvrtke čiji brodovi budu prvi na mjestu događaja", rekao je. Otkrio je i da je američka obalna straža u kontaktu s brodovima u tom području.

Dodao je da je potraga još složenija zbog toga što nestalo plovilo možda nije ponovno izronilo, što je prisililo obalnu stražu da koristi sonar za pretragu ispod površine mora.

Koriste sonar u potrazi

Obalna straža radi na uvođenju dodatnih kapaciteta za proširenje potrage, navodi.

Mauger je rekao da su mogućnosti Obalne straže ograničene za slušanje zvukova, što znači da će biti potrebni dodatni resursi za pretragu ispod površine mora.

"Trenutačni napori u potpunosti su usmjereni na pronalazak plovila, a po potrebi i na povećanje kapaciteta za spašavanje", dodao je.

Ostalo između 70 i 96 sati kisika

Nestala podmornica dizajnirana je s 96-satnom sposobnošću za hitne slučajeve, rekao je Mauger.

"To znači da podmornica ima 96 sati kisika u rezervi ako dođe do nužde", dodao je.

"Predviđamo da je u ovom trenutku dostupno negdje između 70 i punih 96 sati", kaže Mauger.

Mauger je rekao da su u podmornici bili pilot i četiri operatera misije. Navodi da je fokus na vraćanju tih ljudi kućama. Uloge operatera misije još uvijek nisu jasne.

U podmornici pet osoba

Američka obalna straža ranije je objavila na društvenim mrežama da je u podmornici bilo pet osoba, a komunikacija s njima prekinuta je otprilike sat i 45 minuta nakon zarona.

Male podmornice povremeno vode turiste i stručnjake u razgledavanje olupine.

Tvrtka OceanGate, koja upravlja nestalom podmornicom, navodi da istražuje i mobilizira sve opcije kako bi sigurno vratila posadu.

Dodaju da su primili opsežnu pomoć nekoliko vladinih agencija i tvrtki koje istražuju oceane da ponovno uspostavi kontakt s podmornicom.

U podmornici i britanski milijarder

Britanski istraživač i 58-godišnji milijarder Hamish Harding rekao je u nedjelju da će se pridružiti najnovijoj ekspediciji OceanGate. Navodno se pridružio timu.

Dodao je da tim na brodu uključuje "nekoliko legendarnih istraživača, od kojih su neki obavili više od 30 urona do Titanica od 1980-ih".

Navodi da će ovo putovanje "vjerojatno biti prva i jedina misija s posadom na Titanic" ove godine zbog "teških vremenskih uvjeta".

 

250.000 dolara za izlet

OceanGate Expeditions, privatna tvrtka koja postavlja podmornice za ekspedicije na duboko more, nedavno je na svojim društvenim mrežama objavila da je jedna od njihovih ekspedicija u tijeku.

Tvrtka gostima naplaćuje 250.000 dolara za osmodnevnu ekspediciju.

U podmornici može biti pet osoba. Potpuno ronjenje do olupine, uključujući spuštanje i izron, traje osam sati. Ima mogućnost održavanja na životu peteročlane posade tijekom 96 sati. Putuje brzinom od oko 5,5 milja na sat, piše BBC.

Titanic, najveći brod svoga vremena, udario je u santu leda na svom prvom putovanju od Southamptona do New Yorka 1912.

Od 2200 putnika i članova posade više od 1500 ih je poginulo.

Pročitajte i ovo Noćna zabava na ulicama - 4 Luduju do jutra Kako izgleda noć na splitskim ulicama otkriva reporter Dnevnika Nove TV: Turisti nisu upoznati s pravilima ponašanja, a grad opisuju kao mjesto prave zabave

Opsežno se istražuje otkako je olupina otkrivena 1985. godine.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene