Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Škrtac na francuskoj rivijeri

Ostavio pozamašnu napojnicu, ali tih 500 eura nije bilo dovoljno: Konobar ga potom slijedio do parkirališta

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Premda je gost ostavio napojnicu od 500 eura u restoranu u kojem je upravo večerao, konobar taj iznos nije smatrao zadovoljavajućim pa je gosta slijedio do parkirališta i podsjetio ga na neke stvari.

Reket, iznuda i(li) dobar stari običaj? Neki bi sigurno mogli na dugačko raspravljati nakon slučaja s francuske rivijere u kojem je napojnica od 500 eura ocijenjena slabašnom.

Iskusio je to na svojoj koži u Saint-Tropezu na Azurnoj obali jednan vrlo bogati Talijan čiji je identitet zasad nepoznat. On je, naime, ostavio napojnicu od 500 eura u restoranu u kojem je upravo večerao, ali konobar taj iznos nije smatrao zadovoljavajućim pa ga je slijedio i na parkiralištu restorana ga pozvao da nadoplati još toliko, kako bi napojnica iznosila najmanje 1000 eura.

''Smatrao je da je konobaru velikodušno ostavio napojnicu od 500 eura, no umjesto zahvalnosti naišao je na negodovanje i prijekor. Konobar mu je rekao kako je običaj da napojnica iznosi otprilike 20 posto ukupnog iznosa računa'', rekao je francuski prijatelj talijanskog gosta tamošnjim medijima.

Istovremeno, zaposlenici najskupljih lokala na Azurnoj obali počeli su sastavljati popis redovnih klijenata i njihovih napojnica jer ''škrti klijenti'', kako se govori, nisu dobrodošli.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika studija Globalno bogatstvo još će rasti: Lani su četiri države posebno omastile brk, no što je s nejednakošću?

Pročitajte i ovo Ilustracija Nevrijeme u Njemačkoj Užas u pivskom vrtu: Nebo je zabljesnulo dok su sjedili ispod stabla, muškarac je poginuo, a među stradalima je i dijete

Voditelji takvih restorana inzistiraju na utvrđenom minimalnom iznosu koji klijent treba potrošiti te izravno zahtijevaju velike napojnice i ne žele rezervirati stol za one koji su se u prošlosti pokazali slabim potrošačima i škrtima kad je o napojnicama riječ, prenosi Novi list.

Da je priča o ''forsiranim napojnicama'' nažalost istinita, potvrdila je gradonačelnica Sylvie Siri, koja smatra da je takva praksa ne samo ilegalna već i na rubu organiziranog reketarenja. Zatražila je stoga da vodeći ljudi ugostiteljskih objekata i hotela na području Saint-Tropeza dođu na sastanak, kako bi se raspravilo o tom problemu.

Pročitajte više kako biste se riješili muke po napojnicama na putovanju jer ono što je pristojno razlikuje se po zemljama: Koliko je pristojno ostaviti konobaru?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene