Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVO IZVJEŠĆE

Povjerljive informacije iscurile u medije, glavni obavještajac u pritvoru: Špijuni u akciji - studenti na razmjeni?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danske obavještajne službe zabrinute su zbog povećanja špijunskih aktivnosti na tlu te skandinavske države, proizlazi iz izvješća objavljenog u četvrtak, u trenutku kada je šef vojne obavještajne službe u pritvoru pod optužbom za curenje povjerljivih dokumenata.

"Određen broj stranih zemalja aktivno provodi obavještajne aktivnosti protiv Danske, a prijetnje špijunažom povećale su se posljednjih godina", priopćile su danske obvještajne službe.

Ta prijetnja, koja obuhvaća špijunažu, uznemiravanje, pokušaje ilegalnog stjecanja proizvoda, tehnologija i znanja te, u iznimnim slučajevima, pokušaje atentata, proteže se i na danske autonomne teritorije, Farske otoke i Grenland, posebno zbog interesa za Arktik.

Po izvješću, prijetnja dolazi prije svega od Rusije, Kine i Irana.

"Kina čini velike napore u smislu prijenosa tehnologije i znanja", pojašnjava za list Politiken čelnik obavještajne službe Anders Henriksen. Po njemu, latentna je prijetnja i u vidu studentskih razmjena.

Danska televizija izvijestila je u ponedjeljak da je šefu danske vojne obavještajne službe Larsu Findsenu određen pritvor zbog umiješanosti u slučaj koji uključuje curenje "visoko povjerljivih" informacija.

Četiri sadašnja i bivša djelatnika dviju danskih obavještajnih službi uhićena su u prosincu zbog curenja visoko povjerljivih informacija. Findsen je jedini koji ostaje u pritvoru dok traje istraga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bili i dokumenti NATO-a Uhićeni kapetan talijanske mornarice za ozbiljna kaznena djela vezana uz špijunažu i državnu sigurnost
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Gnusna izdaja domovine" Bivši američki vojnik optužen za špijunažu u korist Rusije, prijeti mu doživotni zatvor

Slučaj, o kojem su vlasti objavile vrlo malo informacija, vodi se iza zatvorenih vrata, što znači da točne optužbe i priroda informacija koje su procurile nisu objavljeni.

Prema televiziji, slučaj se vrti oko curenja povjerljivih informacija danskim medijima.



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene