Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Gnusna izdaja domovine"

Bivši američki vojnik optužen za špijunažu u korist Rusije, prijeti mu doživotni zatvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši vojnik Peter Rafael Dzibinski Debbins kojemu je 45 godina, uhićen je u petak u Virginiji pod optužbom da je "stranoj vladi odavao informacije o američkoj obrani" i prijeti mu doživotni zatvor.

Bivši pripadnik "zelenih beretki", američkih snaga za posebne namjene, uhićen je u petak i optužen za špijunažu u korist Rusije, priopćilo je ministarstvo pravosuđa.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna! Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu

Američko pravosuđe navodi da je Moskva u vezu s Peterom Rafaelom Dzibinskim Debbinsom, koji je rođen u Sjedinjenim Državamay, a majka mu je Ruskinja, stupila 1996., prije nego je stupio u vojnu službu.

Tijekom studentskog boravka u Čeljabinsku sastao se s agentima kojima je rekao da je "ruski sin" i da je politički sklon Rusiji. Sljedeće godine Debbins - među ruskim kontaktima poznat kao Ikar Lesnjikov - oženio se Ruskinjom čiji je otac bio vojni časnik i primljen je u američku vojsku.

Nekoliko godina poslije obavijestio je Rusiju o svojoj namjeri da napusti vojsku, ali mu je umjesto toga preporučeno da uđe u snage za posebne namjene. Posljednji kontakt s Rusijom, navodi se u optužnici, Debbins je imao 2011. i tada je najavio da se seli u Washington. Na njegovu profilu na LinkedInu objavljeno je da je tada počeo raditi za Institutu za međunarodnu politiku, specijaliziran za nacionalnu sigurnost i za obavještajnu djelatnost.

Bivši vojnik kojemu je 45 godina, uhićen je u Virginiji pod optužbom da je "stranoj vladi odavao informacije o američkoj obrani" i prijeti mu doživotni zatvor.

"Činjenice iznesene u ovom predmetu govore da je bivši časnik kriv za gnusnu izdaju bivših kolega i svoje domovine", istaknuo je u priopćenju Alan Kohler, čelnik FBI-ja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene