Washington, ilustracija
Washington, ilustracija Foto: Afp

Bivši vojnik Peter Rafael Dzibinski Debbins kojemu je 45 godina, uhićen je u petak u Virginiji pod optužbom da je "stranoj vladi odavao informacije o američkoj obrani" i prijeti mu doživotni zatvor.


Bivši pripadnik "zelenih beretki", američkih snaga za posebne namjene, uhićen je u petak i optužen za špijunažu u korist Rusije, priopćilo je ministarstvo pravosuđa.

Vezani članci Sergej Lavrov (Foto: Dnevnik.hr) Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov u samoizolaciji, odgođeni posjeti Srbiji i BiH Zoran Marinović Suradnik Dnevnika Nove TV iz žarišta trenutno najžešćeg svjetskog oružanog sukoba: "Grad je pod opsadom, neprestano se bombardiraju okolna naselja"

Američko pravosuđe navodi da je Moskva u vezu s Peterom Rafaelom Dzibinskim Debbinsom, koji je rođen u Sjedinjenim Državamay, a majka mu je Ruskinja, stupila 1996., prije nego je stupio u vojnu službu.

Tijekom studentskog boravka u Čeljabinsku sastao se s agentima kojima je rekao da je "ruski sin" i da je politički sklon Rusiji. Sljedeće godine Debbins - među ruskim kontaktima poznat kao Ikar Lesnjikov - oženio se Ruskinjom čiji je otac bio vojni časnik i primljen je u američku vojsku.

Nekoliko godina poslije obavijestio je Rusiju o svojoj namjeri da napusti vojsku, ali mu je umjesto toga preporučeno da uđe u snage za posebne namjene. Posljednji kontakt s Rusijom, navodi se u optužnici, Debbins je imao 2011. i tada je najavio da se seli u Washington. Na njegovu profilu na LinkedInu objavljeno je da je tada počeo raditi za Institutu za međunarodnu politiku, specijaliziran za nacionalnu sigurnost i za obavještajnu djelatnost.

Bivši vojnik kojemu je 45 godina, uhićen je u Virginiji pod optužbom da je "stranoj vladi odavao informacije o američkoj obrani" i prijeti mu doživotni zatvor.

"Činjenice iznesene u ovom predmetu govore da je bivši časnik kriv za gnusnu izdaju bivših kolega i svoje domovine", istaknuo je u priopćenju Alan Kohler, čelnik FBI-ja.