Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj posvajanja

Napeto u Zambiji: Ispitan policajac koji je uhitio Hrvate - "Vidio sam poruke..." Ročište se nastavlja u ponedjeljak

Aktualno Galerija Hrvati u Zambiji - 3 Hrvati u Zambiji - 3 Foto: DNEVNIK.hr Suđenje Hrvatima za trgovinu djecom - 1 Suđenje Hrvatima za trgovinu djecom - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Pernar pred sudom u Zambiji Ivan Pernar pred sudom u Zambiji Foto: DNEVNIK.hr Slučaj Hrvata u Zambiji Slučaj Hrvata u Zambiji Foto: DNEVNIK.hr +4 Hrvati uhićeni u Zambiji - 3 Galerija 1/9 >>
U petak su se na Visokom sudu u Ndoli saslušavali svjedoci tužiteljstva na suđenju protiv osmero Hrvata optuženih za trgovinu ljudima među kojima je i Ivan Pernar. Ročište je odgođeno na ponedjeljak.

Sutkinja Mary Mulanda naložila je da se u petak na sud dovedu svi svjedoci tužiteljstva kako bi se završilo iznošenje optužbi.

Ispitivanje svjedoka trajalo je od jutra, a oko 16 sati sutkinja je ipak odgodila ročište na ponedjeljak kada će se ispitati preostali svjedoci, pišu 24sata

Prije toga je naredila svim novinarima da napuste sudnicu kako bi se zaštitio identitet djece koja će identificirati policajac koji je uhitio svjedoke, javlja zambijska novinarka 24sata.

Posljednji je svjedočio službenik koji je Hrvate uhitio, riječ je o policajcu Kombe Sakeni koji je dobio informaciju da imaju lažne dokumente, pišu 24sata.

Policajac je zatim angažirao kongoanski konzulat o vjerodostojnosti dokumenata za posvajanje. U iskazu kazao je da je tamošnja vlada potvrdila da dokumenti nisu vjerodostojni i da nisu tamo izdani.

Jutarnji.hr javlja da je policajac vidio poruke koje su slali D.M i S.M za kojeg se sumnja da je koordinirao cijelu operaciju, a koji je optužen zajedno s četiri para iz Hrvatske. Surađivao je s upraviteljem sirotišta, a navodno je uzimao i proviziju od 2040 dolara po djetetu.

Pročitajte i ovo Hrvati uhićeni u Zambiji U posebnom su kompleksu Ministarstvo se oglasilo o djeci u Zambiji: "Preuzele su ih službe socijalne skrbi"

Ivan Pernar svjedočio je protiv optuženih Hrvata u Zambiji. Njegov iskaz bio je usmjeren na tvrdnju da je jedan uhićeni Hrvat, koji tvrdi da je muškarac, nekad bio žena i lezbijka, a Zambiji je homoseksualnost zabranjena. Obrana je Pernara ispitivala o njegovim motivima i povezanosti sa slučajem zbog čega je u nekoliko navrata navodno izgubio živce.  

Odvjetnici obrane zatražili su od suda da se Pernara odvede u zatvor zbog uvredljivih riječi i nepoštivanja suda, no nakon što se Pernar ispričao sudu, sutkinja je prihvatila ispriku, javljaju 24 sata

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Nakon slučaja Zambija Vlada uvodi novine oko posvojenja: U slučaju djece iz trećih država dvije su ključne izmjene

Suđenje na Visokom sudu u Ndoli počelo je 17. svibnja iznošenjem dokaznog postupka protiv četiriju bračnih parova iz Hrvatske i tada su ispitane imigracijska službenica i recepcionarka hotela u kojem su Hrvati odsjeli.

Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi iz DR Konga preuzela djecu u dobi od jedne do tri godine kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravali napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata i trgovinu djecom.

Pročitajte i ovo Hrvati u Zambiji - 4 Odgođeno ročište Preokret u Zambiji: Pernar je obrisan s liste svjedoka? On povlači neobične poteze

Hrvati su u zambijskom zatvoru proveli gotovo sedam tjedana, do 23. siječnja, kada su pušteni da se brane sa slobode. Sudac je na ročištu 6. veljače odlučio prekinuti suđenje te naložio da Hrvati u narednih 48 sati napuste Zambiju.

Drama se već sljedeći dan ponovila u zračnoj luci, gdje su hrvatski parovi ponovno uhićeni i vraćeni u pritvor, a optužnica je proširena na još optuženika za ista kaznena djela koja im se stavljaju na teret.

Nedugo nakon toga ponovno su pušteni da se brane sa slobode, a suđenje im je premješteno na viši sud.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene