Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgođeno ročište

Preokret u Zambiji: Pernar je obrisan s liste svjedoka? On povlači neobične poteze

Ročište na suđenju osmero Hrvata osumnjičenih za trgovinu djecom odgođeno je u utorak u zambijskom gradu Ndoli jer tužiteljstvo nije dovelo najavljene svjedoke i novo je ročište zakazano za petak uz nalog za privođenjem svjedoka, rekao je diplomatski izvor.

Suđenje na visokom sudu u Ndoli počelo je prošli tjedan iznošenjem dokaznog postupka protiv četiri bračna para iz Hrvatske i tada su ispitane imigracijska službenica i recepcionarka hotela u kojem su Hrvati odsjeli.

Jedno ročište već je bilo odgođeno zbog nedostupnosti svjedoka optužbe. Visoki sud u Ndoli izdao je u utorak nalog da se svjedoci optužbe moraju privesti te kazao da Sud neće prihvatiti daljnje odgode, rekao je diplomatski izvor za Hinu.

Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi iz DR Konga preuzela djecu u dobi od jedne do tri godine kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravali napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata i trgovinu djecom.

Pročitajte i ovo Suđenje Hrvatima za trgovinu djecom - 1 Trgovina ljudima Tužiteljstvo na sudu u Zambiji zatražilo odgodu: Doznajemo kada se suđenje nastavlja

Hrvati su u zambijskom zatvoru proveli gotovo sedam tjedana, do 23. siječnja, kada su pušteni da se brane sa slobode. Sudac je na ročištu 6. veljače odlučio prekinuti suđenje te naložio da Hrvati u narednih 48 sati napuste Zambiju, no već sljedeći dan parovi su ponovo vraćeni u pritvor zbog širenja optužnice za ista kaznena djela koja im se stavljaju na teret.

Nedugo nakon toga ponovno su pušteni da se brane sa slobode, a suđenje im je premješteno na viši sud.

Hoće li Pernar svjedočiti?

Ivan Pernar neće svjedočiti protiv Hrvata u Zambiji, otkrila je zambijska novinarka za 24sata. Prema njezinim informacijama, tužiteljstvo je Pernara uklonilo s popisa svjedoka. 

Ivan Pernar danas je na Telegramu najprije objavio dokument s popisom svjedoka, na kojem je njegovo ime vidljivo na posljednjem, 11. mjestu. Potom je podijelio i tekst o tome da je obrisan s popisa svjedoka, a nedugo potom uklonio je fotografiju dokumenta bez dodatnog objašnjenja. 

Obrisao je i objavu u kojoj je objašnjavao zbog čega još nije pozvan na sud. 

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Nakon slučaja Zambija Vlada uvodi novine oko posvojenja: U slučaju djece iz trećih država dvije su ključne izmjene

"U slučaju zambijskog naroda protiv optuženika ja sam zadnji svjedok i zato me još nisu pozvali. Jedan od razloga zašto se suđenje razvlači je to što su dovukli onog prevoditelja, pa se sve mora prevoditi što se kaže na sudu i tako sve traje duplo više vremena", poručio je Pernar u obrisanoj objavi na svojem profilu na Telegramu.

"Sigurno neće sve biti gotovo u petak. Petak je tek nastavak ove pravne agonije u kojoj se optuženici nalaze", dodao je.

Hrvati u Zambiji - 4 Popis svjedoka (Foto: Ivan Pernar)

Isto tako objavio je fotografiju dokumenta Visokog suda u Zambiji na kojoj se vidi popis svjedoka tužiteljstva. Na fotografiji Pernar je naveden kao posljednji, 11. svjedok. Fotografiju je također obrisao. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene