Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neke namjerno izostavio

Putin samo odabranim europskim liderima čestitao Novu godinu: Dvojica iz susjedstva našla se na popisu

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Afp
Vladimir Putin, predsjednik Rusije, u svojoj novogodišnjoj čestitci samo je nekolicini lidera europskih zemlja čestita Novu godinu. Na njegovoj čestitci našla su i se dvojica čelnika država u hrvatskom okruženju.

Službeni Kremlj izvijestio je da je predsjednik Rusije, Vladimir Putin, putem telegrama povodom nove godine poslao čestitke odabranim čelnicima europskih zemalja. Putin je čestitao Božić i Novu godinu čelnicima Moldavije, ali i Abhazije i Južne Osetije.

Obje naveden države su dvije pokrajine koje su se odcijepile od Gruzije te su međunarodno, velikom većinom, nepriznate. Abhazija je neovisnost proglasila 1992. godine, a ruske trupe ondje djeluju kao mirovne snage.

Pročitajte i ovo Posljedice napada na ruski grad Bolgorod Ukrajinski odgovor na bombardiranje VIDEO Žestok napad na ruski Belgorod: Poginulo dvoje djece, stanovnici grada pobjegli u skloništa

Južna Osetija nalazi se na sjeveru Gruzije i on je neovisnost proglasila godinu dana prije Abhazije. Sukob s Gruzijom se zaoštrio 2008. godine kada su gruzijske snage povratile kontrolu nad područjem. Intervencija Rusije omogućila je Južnoj Osetiji da formira vlastite institucije i vladu.

Od ostalih, geografski, europskih država Putin je čestitku uputio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

Predsjednik Rusije također je čestitao čelnicima Kine, Indije, Vijetnama, Laosa, Bolivije, Brazila, Venezuele, Kube, Nikaragve, Sirije, Turske i Južne Afrike.

Svoje srdačne poruke uputio je i Papi Franji te nizu bivših stranih lidera, među kojima su bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder.

Pročitajte i ovo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine Velika količina dokaza Podignuta optužnica za zvjerstva nad Hrvatima: Za pokretanje postupka trebalo je više od 30 godina

Na njegovoj čestitci nije bilo mjesta za nijednog čelniku države koju Rusija smatra neprijateljskom, uključujući Sjedinjene Američke Države, prenosi TASS.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene