Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush: 'Smanjimo ovisnost SAD-a o uvoznoj nafti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush pozvao je Kongres da njegovoj novoj strategiji u Iraku pruži priliku da 'proradi', ustvrdivši kako još nije prekasno za promjenu tijeka događaja i pobjedu u Iraku, uz upozorenje kako Sjedinjene Države taj rat ne smiju izgubiti.

'Naša zemlja slijedi novu strategiju u Iraku i ja tražim od vas da joj pružite priliku da proradi. I tražim od vas da podržite naše postrojbe na terenu i one koje su na putu', rekao je Bush u govoru o stanju nacije održanom na zajedničkoj sjednici oba doma američkog Kongresa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Živahno u SAD-u Prvi put u 150 godina republikanci izglasali opoziv ministra, demokrat će zamijeniti lažljivca u Kongresu Slika nije dostupna Reakcije na govor predsjednika Busha

Unatoč većinskom protivljenju njegovom planu o slanju dodatnih 21.500 vojnika u Irak, i u parlamentu i javnosti, Bush u govoru nije pokazao nikakvo odstupanje od plana, štoviše pozvao je Kongres da odobri trajno povećanje sastava oružanih snaga za 92.000 vojnika u idućih pet godina.

Govoreći o ratu protiv terorizma kao ideološkoj borbi koja će trajati još godinama, najavio je osnivanje dvostranačkog savjetodavnog vijeća za vođenje tog rata, kao i osnivanje civilnih pričuvnih snaga, čiji bi pripadnici, kao specijalisti, mogli služiti u oružanim snagama.

U jednosatnom programatskom govoru Bush je najavio niz zakonskih inicijativa za koje očekuje podršku obiju stranaka, a vezane su uz gospodarsku, obrazovnu, zdravstvenu, energetsku i imigracijsku politiku.

Najavio je uravnoteženje saveznog deficita do 2012. godine bez povećanja poreza, uz smanjenje proračunske potrošnje, uključujući smanjivanje za 50 posto tzv. 'odrednica' - posebnih zakonskih izdvajanja za lokalne potrebe. Također je najavio mjere za jačanje fiskalne discipline, te reformu sustava socijalnog osiguranja i saveznih zdravstvenih programa Medicare i Medicaid.

Bush je najavio uvođenje poreznih olakšica za građane koji sami plaćaju zdravstveno osiguranje, do 15.000 dolara za obitelji i 7.500 za samce.

U energetici je najavio zakonske mjere koje bi trebale omogućiti smanjenje potrošnje benzina u SAD-u za 20 posto u idućih 10 godina, povećanje domaće proizvodnje i udvostručenje strateških zaliha nafte do 2027. godine.

Također je iznio plan da se u SAD do 2017. godine upeterostruči uporaba alternativnih izvora energije, kao doprinos rješavanju problema globalnog zagrijavanja, te najavio financiranje istraživanja i razvoja tehnologija za alternativne izvore koji trebaju smanjiti ovisnost SAD o uvoznoj nafti.

Bush je u govoru naglasio stalan rast gospodarstva, nisku inflaciju i nezaposlenost kao dokaze uspješne ekonomske politike njegove administracije. 

Pelosi i Reid optužuju Busha za ignoriranje javnog mijenja

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi i čelnik senatske većine Harry Reid optužili su Busha da je ignorirao javno mnijenje.

'Nažalost, večeras je predsjednik pokazao kako nije slušao što najviše brine Amerikance, a to je rat u Iraku', izjavili su Pelosi i Reid novinarima.

Predsjednikov govor o stanju nacije pratila je uobičajena teatralnost, u kojoj se odobravanje za pojedine teze iz govora može pratiti po prekidima, jačini i duljini pljeska, ustajanju kod pljeska, ovacijama i slično. No tome su pristupali uglavnom republikanci.

S druge strane demokrati bi se za pljesak i ustajanje odlučili se samo kod neupitno domoljubnih pasosa govora, primjerice podršci vojnicima na terenu ili socijalnih i ekoloških inicijativa koje su im bliske, odnosno koje su njihove vlastite, ali ih je Bush za ovu priliku prepakirao i ponudio u republikanskoj ambalaži.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene