Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DJELA "PROBLEMATIČNIH" SLIKARA

Britanska televizija na udaru kritika zbog bizarne emisije: Planiraju publici dopustiti hoće li uništiti sliku Adolfa Hitlera

Slika dvorca Neuschwansteina koju je naslikao Adolf Hitler
Slika dvorca Neuschwansteina koju je naslikao Adolf Hitler Foto: Afp
Britanski televizijski kanal Channel 4 pod žestokim je kritikama zbog najavljenih planova o novoj emisiji u kojoj od publike u studiju kane tražiti da odluči hoće li slika koju je naslikao Adolf Hitler biti uništena.

Britanski Channel 4 je kupio umjetnička djela brojnih "problematičnih" umjetnika, među kojima je, po pisanju britanskih medija, i slika Pabla Picassa, zatim djelo osuđenog pedofila Rolfa Harrisa i seksualnog zlostavljača Erica Gilla.

Emisija je zamišljena tako da voditelj emisije Jimmy Carr vodi debatu s gledateljima o tomu je li moguće umjetničko djelo odvojiti od svoga tvorca. Scenarijem je predviđeno da publika na kraju glasa o tomu hoće li Carr uništiti umjetničko djelo.

Odluče li uništiti Hitlerovu sliku, ona će odmah biti potrgana, rekao je CNN-u glasnogovornik Channela 4, dodavši da bi ostala umjetnička djela u emisiji "mogla biti spaljena bacačem plamena".

No najavljeni planovi za emisiju "Jimmy Carr uništava umjetnost", koja bi se trebala emitirati 24. listopada, izazvali su oštre kritike javnosti. Zaklada Dana sjećanja na holokaust optužila je tvorce emisije da "Hitlera čini glavnom temom lake zabave".

"Nema ničega zabavnog ni smiješnog u Hitleru, a ni u ubojstvu šest milijuna Židova i progonu još milijuna", rekla je CNN-u direktorica zaklade Olivia Marks-Woldman.

"Ovo je iznimno neprikladno, a u vrijeme kada se sve više iskrivljuju podaci o holokaustu, opasno se trivijalizira cijela stvar", dodala je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna uoči velikog kongresa "Želimo hranu, a ne PCR testove i biti građani, a ne robovi": Prosvjedni natpis izazvao kaos u Pekingu, pogledajte o čemu se radi

Pročitajte i ovo Ministrica unutarnjih poslova Njemačke Nancy Faeser nakon napada na željeznice Šefica njemačke policije uputila upozorenje: "Moramo se pripremiti, osigurati protiv sabotaža i terorizma"

U izjavi za CNN, uredništvo Channela 4 pokušalo je opravdati emitiranje emisije, nazvavši je "promišljenim i nijansiranim istraživanjem granica slobodnog izražavanja u umjetnosti, kao i pokušaja da se dozna zaslužuju li djela moralno prezrenih umjetnika pozornost posjetitelja i publike".

Glasnogovornik Channela 4 na internetskoj stranici piše da je svrha projekta "testirati granice i izazvati konvencionalna stajališta", no Marks-Woldman misli da se tim objašnjenjem "ne može opravdati trivijalizacija užasa nacizma".

"Važno je pitanje u kolikoj mjeri umjetnost može biti povezana sa svojim kreatorom, no svrha ovog projekta je šokirati".

Kontroverzan je i izbor Carra kao domaćina emisije. Naime, on je ranije ove godine osuđen zbog šale o Romima ubijenima za vrijeme holokausta.

"Izbor Jimmyja Carra za voditelja ove emisije namjerno je provokativan i huškački", smatra Marks-Woldman.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene