Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera u RAF-u

Bivša zaposlenica otkrila šokantne detalje zlostavljanja na poslu: "Sakrila bih se u WC kako bih izbjegla seksualno uznemiravanje šefa"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Sve su brojnije optužbe vezane za seksualno uznemirivanje i zlostavljanje koje se događalo u Kraljevskom ratnom zrakoplovstvu.

Bivša zaposlenica Kraljevskog ratnog zrakoplovstva rekla je da se zaključala u WC kako bi pobjegla od konstantnog seksualnog uznemiravanja svoga menadžera. Dala je otkaz prošle godine jer se nije osjećala sigurnom i rekla je da želi upozoriti druge mlade žene da se ne pridruže zračnim snagama.

RAF-ovo postupanje s njezinom pritužbom zbog uznemiravanja opisala je kao traumatično. Policija je rekla da neprihvatljivo ponašanje "temeljito istražuje".

RAF je bio kritiziran zbog svog odgovora za seksualno uznemiravanje prošle godine nakon što je istraga o njegovu timu pokazala da je predatorsko ponašanje prema ženama "rasprostranjeno i uobičajeno".

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović Ocjena ustavnosti Ustavni sud odlučio o neradnoj nedjelji

Spomenuta žena radila je za drugi dio RAF-a, dala je otkaz nakon tri godine službe nakon što se, kako je rekla, plašila ići na posao. Rekla je da je primala "konstantne eksplicitne seksualne primjedbe i komentare na radnom mjestu", i to od svog menadžera.

"Nekoliko me puta ispitivao kako bih se ponašala tijekom seksa. Sjećam se da sam u nekoliko navrata otišla u WC i zaključala se kako bih spriječila da ostanem sama u sobi s tom osobom", dodala je.

Pročitajte i ovo Mjesto pokušaja napada u Istanbulu oglasio se ministar Teroristički napad u Istanbulu: Zapucali na policajce ispred suda, ranjeno šestero ljudi

Pročitajte i ovo Ilustracija Opasni za mališane Djeca ih jako vole, ali stručnjaci upozoravaju da ih ne smiju piti mlađi od četiri godine

Nakon što se neformalno požalila na svog šefa, RAF ju je sankcionirao. Ministarstvo obrane kasnije je priznalo da je to viktimizacija. RAF je utvrdio da je njena službena pritužba zbog uznemiravanja dokazana i potvrdila ju je.

Zračne snage navodno su menadžeru dale disciplinske mjere, ali su odbile njoj reći koje su mjere poduzete, ako ih je uopće bilo, piše BBC.

"Sve to uništilo je moje mentalno zdravlje", rekla je te dodala da je imala napadaje panike jer se bojala ići na posao".

Pročitajte i ovo Prekrili grafite kod muzeja Mimara - 1 inspirirani porukama FOTO Prekrili 'radost' i 'lipotu': Nestali grafiti kod muzeja Mimara

Još jedna bivša zaposlenica RAF-a, koja je radila je kao inženjerka, pridružila se firmi 2022. dok je trajala istraga o ponašanju u eskadrili.

"Prvog dana u eskadrili bila je obuka o neprihvatljivom ponašanju. Bila sam stvarno šokirana kada sam vidjela i čula nepristojne komentare o ženama u eskadrili. Stav je bio da je obuka nepotrebna", ispričala je. 

Otkrila je da je dobila nadimak izazivačica problema jer se žalila na navodno seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

U studenom prošle godine šef osoblja RAF-a Sir Richard Knighton ispričao se nakon što je istraga pokazala da ponašanje poput neželjenog fizičkog kontakta, seksualnih izjava i poziva na seksualne aktivnosti nisu spriječeni. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene