Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oko 4000 ljudi

Zdrastveni djelatnici u Hercegovini u štrajku: "Mi ćemo se boriti do kraja sve dok se kolektivni ugovor ne potpiše"

Ivica Anić
Ivica Anić Foto: Paun Paunovic/Cropix
Oko 4000 zdravstvenih radnika stupilo je u četvrtak u štrajk u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, što uključuje i Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru, pa prijeti potpuni kolaps u zdravstvenom sustavu Hercegovine.

Oko 4000 zdravstvenih radnika stupilo je u četvrtak u štrajk u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Ovim potezom zdravstvenom sustavu Hercegovine prijeti potpuni kolaps.

Kako su prije dva tjedna i najavili, sindikati zdravstva stupili su u osam sati u opći štrajk, za čijeg trajanja će se primati samo pacijente kojima je potrebna hitna pomoć. Sindikati zdravstva Hercegovačko-neretvanske županije inzistiraju da im se plaće u sljedeće dvije godine kroz novi Kolektivni ugovor povećaju za 30 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Snažan vjetar VIDEO Stravični prizori olujnog nevremena: Majka spavala s bebom, a onda je Ciaran provalio u njihov dom

"Mi ćemo se boriti do kraja sve dok se kolektivni ugovor ne potpiše", rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru Ivica Anić.

Optužio je aktualnu vladu Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) za loše stanje u zdravstvu i niske plaće zaposlenika. Anić je najavio da će članovi sindikata od ponedjeljka započeti s prosvjednim okupljanjem pred sjedištem Vlade HNŽ-a u Mostaru.

Predsjednica Skupštine Nezavisnog sindikata SKB Mostar Ana Mišić dodala je kako je Vlada krivac što zdravstveni radnici mjesecima rade bez kolektivnog ugovora.

"Nadamo se da će razum prevladati i da ćemo doći do rješenja i potpisati kolektivni ugovor i nastaviti s radom, a do tada naše pacijente molimo za strpljenje i razumijevanje", rekla je Mišić.

Pročitajte i ovo PR Oglas Učinite jednostavno poslovanje mogućim

Vlada ove županije danas je imenovala svoj tim za pregovore sa sindikatima u zdravstvu. Najavili su kako će započeti pregovore o postizanju novog kolektivnog ugovora i povećanju plaća zdravstvenim djelatnicima, no pri tome su naveli kako bi ispunjavanje njihovih zahtjeva iznosilo oko 25 milijuna eura, što nije realno očekivati.

Štrajk zdravstvenih radnika u HNŽ-u uključuje i Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru u kojoj se pružaju zdravstvene usluge i građanima iz drugih županija u Hercegovini.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene