Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budite oprezni

Autorica rezolucije o prikupljanju podataka suočila nas s crnom slutnjom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ana Gomes, autorica rezolucije Europskog parlamenta o ''Big Data'', ispričala je kako je tijekom razgovora o prikupljanju podataka, otkrila zabrinjavajuće primjere, ali i shvatila da će institucije teško uspjeti regulirati prikupljanje i korištenje goleme količine podataka koje se ''slijevaju'' u razne servere.

Među drastično zabrinjavajućim primjerima o tome kako se prikupljaju baze velikih podataka ''Big Data'', Ana Gomes je ispričala da je otkrila tijekom razgovora s kolegama da primjerice, pojedine zračne luke u SAD-u snimaju putnike na način da se vidi njihovo golo tijelo. Te se snimke pohranjuju na servere i dijelile s pojedinim drugim institucijama, a da putnici toga uopće nisu bili svjesni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pučani bili protiv Rezolucija koja je izazvala buru: Europski parlament usvojio izvješće Freda Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju Slika nije dostupna temeljna prava žena Hrvatska biskupska konferencija protiv Matićeve rezolucije o pobačaju

Tu je i 'lutka koja priča' Cayla koja korištenjem Bluetootha, WiFija i tehnologije pretvaranja glasa u tekst može komunicirati s djecom i odgovarati na njihova pitanja. Kako je lutka povezana s internetom hakeri mogu lako preuzeti kontrolu nad njom, slušati što djeca govore te komunicirati s njima, narušavajući im privatnost. Ali ako ni hakeri ne preuzmu kontrolu nad lutkom, sve što lutka snimi u komunikaciji s djecom, pa čak i okolinom, jer snima sve što se oko nje događa, šalje na određeni server koji potom koristi, obrađuje i dijeli podatke.

Na taj se način prikuplja ''Big Data'' naziv za goleme količine podataka, nerijetko privatne naravi, koje uređaji koje koristimo (ili im se nađemo u vidokrugu) prikupljaju, obrađuju i dijele, odnosno nisu pod nadzorom pojedinca o kojem prikupljaju podatke.

Europski parlament stoga je donio rezoluciji o kontroli tih podataka, ali i sama autorica iz iskustva i razgovora sa stručnjacima dolazi do zaključka da je malo vjerojatno da ćemo ikada imati kontrolu i moći regulirati svaki podatak koji se o nama prikuplja.

Stoga ponavlja uobičajeno upozorenje, koje iako nam se čini da već jest (ali nikako ne smije postati) klišej, moramo uvijek imati na umu. Barem korištenjem interneta i tehnologija u svom domu možemo utjecati na to koji se podaci o nama prikupljaju i ne pristajati na svaki zahtjev, primjerice, aplikacije koja nam se sviđa i koju želimo instalirati na pametne telefone ili posjećivati sumnjive stranice ili dijeliti informacije o sebi na društvenim mrežama…. Sve što smo otkrili o sebi negdje se pohranjuje i za nešto koristi, a mi obično nemamo pojma za što.

''Big Data'' se odnosi na prikupljanje, analizu, akumulaciju golemih količina podataka, uključujući osobne podatke iz raznih izvora koji su podložni automatskom procesiranju kompjuterskim algoritmima i naprednim tehnikama procesuiranja podataka koristeći pohranjene i podatke u prijenosu kako bi se generirale određene veze, trendovi i uzorci, definirano je rezolucijom.

Razlog za barem pokušaj regulacije prikupljanja i obrade podataka, je to što sve više korporacija, agencija i ostalih raznih institucija i organizacija prikuplja podatke iz cijelog niza, ponekad sumnjivih, razloga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene