Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Savjet gradonačelnika

'Ako ste prosječan učenik, zaboravite fakultet i postanite vodoinstalater'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg dao je savjet maturantima koji razmišljaju o upisu na fakultet. Kaže da bi prosječnom učeniku bilo bolje da se postane vodoinstalater nego da novac i vrijeme utroši na fakultet. Samo najboljim studentima visoko obrazovanje će se, kaže, isplatiti.

Gradonačelnik Michael Bloomberg rekao je da je prosječnoj osobi koja nikada neće biti izvrstan student bolje ne trošiti vrijeme i novac na fakultet, piše America Daily.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tko si to može priuštiti? Izračunali smo koliko roditeljima treba za studiranje djeteta u Zagrebu: "Ako ne planiraju da si djeca nađu posao, neka dignu kredit!" Žene u obrazovanju, ilustracija - 1 podjela po spolu Svaka četvrta osoba ima diplomu, a prednjače žene: Iako uz mali pomak, još uvijek postoje velike razlike u zanimanjima

Postati vodoinstalater bolje je ekonomsko ulaganje za mnoge tinejdžere nego dobivanje fakultetske diplome, smatra Bloomberg. 'Ljudi koji će imati najviše problema su oni koji završe fakultet, a nisu posebno pametni, odnosno nisu među najboljim studentima. Usporedite vodoinstalatera s odlaskom na Harvard. Zanimanje vodoinstalater za prosječnu je osobu zapravo bolje. Oni zarađuju dovoljno, a ne moraju otplaćivati studentski kredit', rekao je gradonačelnik New Yorka.

>> Maturanti, ovo je za vas: 7 savjeta za kvalitetno učenje!

Uostalom, smatra Bloomberg, vodoinstalateri se ne moraju bojati za svoj posao, niti da će ih jednog dana zamijeniti strojevi. 'Vodoinstalatera nikad dosta, a teško da će tu profesiju biti moguće kompjutorizirati', rekao je Bloomberg.

Mark Kantrowitz, stručnjak za fakultetsko financijsko planiranje djelomično se slaže s Bloombergom.

U obzir se uzima gubitak prihoda tijekom četiri godine studiranja, plus studentski dug. Osobe koje su odlučile studirati imat će toliko manje za trošiti tijekom svog života, od onih koji neće studirati već se odmah zaposliti u dobro plaćenim zanimanjima za koje nije potrebno visoko obrazovanje. 'Ne moraju svi studirati da bi imali dobro plaćen posao', kaže Kantrowitz.

Međutim, dodaje da je za mnoge osobe, fakultet zapravo dobra investicija. Studiranjem se u pravilu povećavaju mogućnosti za dugoročno bolje financijsko stanje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene