Obavijesti Video Pretražite Navigacija

EURO 2008: Hrvatska u drugoj ili trećoj skupini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je hrvatska nogometna reprezentacija osigurala plasman na Europsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj londonski dvoboj protiv Engleske ima veliku važnost, jer o njegovom ishodu ovisi u kojem će bubnju biti Vatreni na ždrijebu skupina u Luzernu početkom prosinca.

Hrvatska reprezentacija trenutačno zauzima mjesto u drugoj jakosnoj skupini, no u slučaju poraza preskočit će nas Englezi, a odabranici Slavena Bilića nazadovat će u treći jakosni razred. Hrvatsku poziciju ugrožavaju i Portugalci, te Česi.

Pročitajte i ovo Navijači Hajduka probili ogradu i upali na teren Dnevnik Nove TV pita Smatrate li da su postojeće kazne za huligane dovoljne? Ovako ste glasali u Dnevniku Nove TV Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako"

Prilikom određivanja jakosnih skupina računaju se rezultati iz ovih kvalifikacija, te kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2006. godine. Za sada su poznata tri od četiri nositelja. To su domaćini Austrija i Švicarska, te europski prvak Grčka dok će preostalo slobodno mjesto zauzeti Nizozemska ili Njemačka. Grci na ljestvici FIFA-e zauzimaju 14. mjesto, Švicarska je na 41. poziciji, dok su Austrijanci na 88. mjestu i nikada se nije dogodilo da su nositelji toliko nisko plasirani. 

Zanimljivo, i za Nizozemce i Nijemce je bolje zauzeti mjesto u drugoj skupini kako bi izbjegli sudare s Italijom, Hrvatskom ili Engleskom. Nijemci u zadnjem kolu dočekuju Wales, dok Nizozemce očekuje gostovanje u Bjelorusiji i ukoliko ne izgube bit će nositelji skupine. U slučaju njihova poraza 'jedinicu' bi mogla osvojiti Njemačka, ukoliko i ona ne izgubi od Walesa.

'Nema govora o puštanju utakmice Walesu. Kvalifikacije želimo zaključiti pobjedom i jedino me zanimaju tri boda', najavio je njemački izbornik Joachim Loew.

U posljednjem kolu rezultate će napeto osluškivati i Francuzi, te Španjolci premda su obje reprezentacije osigurale plasman na EP. 

Trenutačno obje momčadi zauzimaju mjesto u najslabijem, četvrtom razredu. No, ukoliko se poklope rezultati mogu i napredovati u treću skupinu. Na dnu su zacementirani Turci, ako izbore nastup, a vrlo vjerovatno u najslabijoj skupini će biti i Poljaci.

JAKOSNE SKUPINA UOČI POSLJEDNJEG KOLA:

SKUPINA 1 - Švicarska (domaćin), Austrija (domaćin), Grčka (europski prvak), Nizozemska

SKUPINA 2 - HRVATSKA, Njemačka, Italija, Češka

SKUPINA 3 - Engleska*, Portugal*, Švedska, Rumunjska

SKUPINA 4 - Poljska, Francuska, Španjolska, Turska*

NAPOMENA: reprezentacije uz koje stoji zvjezdica još nisu izborile plasman na Europsko prvenstvo

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene