Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon Olimpijskih igara

Potvrdili prvi slučaj korone od početka pandemije: Premijer pozvao građane da se pripreme na ograničenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pacifička kraljevina Tonga potvrdila je prvi slučaj koronavirusa od početka pandemije, objavio je premijer Pohiva Tu'i'onetoa u petak.

Otok koji se nalazi oko 2300 kilometara sjeverno od Novog Zelanda zatvorio je svoje granice kada je počela pandemija i nikada ranije nije zabilježio niti jedan slučaj koronavirusa.

No putnik s repatrijacijskog leta iz Christchurcha na Južnom otoku Novog Zelanda je pozitivan, rekao je premijer Pohiva Tu'i'onetoa na konferenciji za medije. Taj putnik, zajedno s 214 drugih, izoliran je i nalazi se u karanteni od njihova povratka u Tongu u srijedu.

Na letu su bili sezonski radnici i neki dužnosnici olimpijskog tima Tonge koji su zapeli na Novom Zelandu na povratku s Olimpijskih igara u kolovozu, javljaju lokalni mediji. Tjednima im nije bio dopušten ulazak u Tongu nakon što su otkriveni slučajevi koronavirusa na Novom Zelandu.

Tu'i'onetoa je pozvao stanovnike Tonge da se pripreme za moguća ograničenja i da se cijepe. Tonga je prvom dozom cijepila 48 posto stanovništva koji ispunjavaju uvjete za cijepljenje, a 31 posto ih je potpuno cijepljeno.

Zdravstveni dužnosnici Novog Zelanda u četvrtak su potvrdili dva slučaja u Christchurchu, što su prve zaraze u tom gradu u godinu dana. Još dva slučaja potvrđena su u petak, ali u gradu se neće uvoditi ograničenja jer su zdravstveni dužnosnici naveli da je epidemija "obuzdana".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna cijepljenje do 19 sati Velike gužve za cijepljenje ispred Velesajma: Stigli i antivakseri

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Distribucija u tijeku Od danas počinje sezonsko cijepljenje protiv gripe, saznajte gdje možete po svoju dozu: ''Nije zapreka za zaštitu od koronavirusa''

Ministarstvo zdravstva Novog Zelanda priopćilo je da istražuje slučaj na Tongi i dodalo da je putnik imao negativan nalaz prije odlaska iz Novog Zelanda.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene