Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIJEPORI OKO TROŠKOVA

Koliko smo maski, rukavica i litara dezinficijensa potrošili? Neki su u koronakrizi itekako dobro zaradili

Aktualno Galerija Cjepivo Cjepivo Foto: DNEVNIK.hr Testiranje na COVID Testiranje na COVID Foto: DNEVNIK.hr Testiranje na COVID Testiranje na COVID Foto: DNEVNIK.hr +0 Medicinska oprema Galerija 1/4 >>
Ne prestaju prijepori oko troškova u korona krizi. Oporba proziva Vladu za netransparentnost oko nabave opreme i testova. Dnevnik Nove TV dobio je podatke koliko smo milijuna maski, rukavica i litara dezinficijensa potrošili.

Cjepivo je teško gotovo pola milijarde kuna. Točnije, 489 milijuna kuna platili smo doze koje su dosad stigle u Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna obiđu 100 domova tjedno Ustanove za zdravstvenu njegu žale se da nemaju opreme: "Prvi smo na udaru, a fali nam maski, rukavica..." Slika nije dostupna solidarnost je bitna! Kad se žene udruže - skupljaju pomoć za bolnice i obitelj stradale djevojčice: ''Sve je to malo po malo, ali...''

''Što se tiče cjepiva, 100 posto je transparentno zato što plaćamo cijene koje zajednički nabavljamo kroz sustav Europske unije (EU). Ne možemo utjecati na neki popust na Hrvatsku ako je EU ispregovorala s Pfizerom ovu cijenu, s Modernom ovu, s Astrom ovu i s Johnsonom ovu'', kaže premijer Andrej Plenković.

A koju smo cijenu pregovarali oko kupnje testova i zaštitne opreme, pitali smo ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića jer oporba kritizira što je za to ukinuta javna nabava. ''Ne znam i pitajte moje robne zalihe. Oni će vam odmah odgovoriti, a ako se ne varam, a ne varam se, svi podaci o nabavci nalaze se na web stranici'', odgovorio je Ćorić.

Koliko smo čega kupili?

Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite kažu da im je u ovoj godini isporučeno 14.350 litra dezinficijensa, 25.000 litara alkohola, 14.750,000 zaštitnih maski, 16.000,000 zaštitnih rukavica.

Od početka epidemije opremu i testove za robne zalihe platili smo 546.422,000 milijuna kuna. No, to je samo jedan dio. Bolnice i domovi zdravlja testove većinom kupuju sami. A tu je i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje koji je zdravstvenim ustanovama za testove, ali i uzimanje brisova, platio više od milijardu kuna.

Država je plaćala na sve strane stranim, ali domaćim tvrtkama, pa su mnoge u pandemijskoj godini zabilježile višemilijunski rast prihoda.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene