Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer obećaje povećanje

Nepravda u borbi protiv korone: "Oni koji su se javili raditi na COVID odjele kažnjeni manjom plaćom"

Liječnici, ilustracija - 2
Liječnici, ilustracija - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Liječnici, ilustracija - 2 Galerija 1/1 >>
Premijer najvljuje povećanje plaća za liječnike i medicinsko osoblje. Istodobno, Liječnička komora upozorava da dio onih koji liječe COVID pacijente dobije i do 20 posto manju plaću.

Platna lista neugodno je iznenadila dio liječnika koji je radio s COVID bolesnicima. Manje novca dobili su zbog manje prekovremenih sati.

"Liječnici imaju manju satnicu jer se u skafanderima ne može raditi uobičajena satnica koja uključuje prekovremeni rad. Na taj način liječnici koji su se mahom dragovoljno javili raditi na COVID odjele, umjesto nagrade kao njihovi kolege u ostatku EU-a, budu kažnjeni s manjom plaćom", rekao je Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Pročitajte i ovo Rijeka otvara novi Covid odjel u bolnici - 2 "Mila je dobro" Milina mama nakon povratka iz SAD-a vodi COVID odjel u riječkoj bolnici

Nema prekovremenih radnih sati, ali uvjeti rada na prvoj crti borbe protiv COVID-a nikako ne zaslužuju manji iznos na računu od uobičajenog, poručuje.

''Očekujemo od ministarstva da se svim liječnicima koji su radili na COVID odjelima isplati tromjesečni prosjek koji inače zarađuju,uvećan za dugo najavljivani, ali još ne dočekani COVID dodatak", govori Luetić.

Koliki će biti, premijer je najavio otkriti u ponedjeljak. Spominjalo se povećanje dodatka od 28 ili 35 posto, ovisno o zanimanju i specijalizaciji. 

"S obzirom na to da kasnimo sedam mjeseci za svim zemljama u okruženju, što se nas tiče, mogu dati jednokratnu naknadu i dodatak za plaću pa do kraja bolesti", komentira Stjepan Topolnjak iz Sindikata.

Iz riječkog KBC-a odgovorili su da kod njih neće biti manjih primanja, a svim COVID zaposlenicima isplaćuju dodatak za biološku opasnost. Ravnatelj Dubrave kaže da su učinili sve kako bi medicinari dobili sve što je zakonski moguće.

Pročitajte i ovo Obitelj Toljanić, europska velika obitelj godine - 2 Čekali svoj red Obitelji s troje i više djece pisali Plenkoviću: Traže da se i njima pomogne u epidemiji

''Mi trenutačno imamo jedan mali problem, a to je da su djelatnici koji rade na obračunu u samoizolaciji, ali uz pomoć Ministarstva uskočili su nam kolege iz financija i Rebra da bi se plaće u Dubravi isplatile", govori Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava.

Čelni čovjek Udruge poslodavaca u zdravstvu upozorava da se dodaci na plaću ne mogu tek tako mijenjati.

"Dodaci na plaću definiraju se kolektivnim ugovorom, a potpisnici su Vlada i sindikati. To je proces odlučivanja za koji sada očito nema vremena. Vlada može ići neki drugim mehanizmom, koji će to mehanizam biti, preostaje nam da vidimo", poručuje Dražen Jurković iz Udruge poslodavaca u zdravstvu.

Pročitajte i ovo Alemka Markotić Razmjena iskustava Markotić nakon sastanka u Varaždinu: ''Nije dobro da se stvara panika ili krive percepcije o broju umrlih''

Način da se zdravstvenim djelatnicima, koji su najvažnija karika u borbi protiv epidemije, dodatno plati rad, postoji. Sada to Vlada samo mora i provesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene