Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čekali svoj red

Obitelji s troje i više djece pisali Plenkoviću: Traže da se i njima pomogne u epidemiji

Obitelj Toljanić, europska velika obitelj godine - 2
Obitelj Toljanić, europska velika obitelj godine - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Udruga obitelji s troje ili više djece u nedjelju je u pismima koja su uputili premijeru Plenkoviću i ministru Aladroviću zatražili hitan prijedlog mjera na koji će način Hrvatska odgovoriti trenutnim izazovima s kojima se susreću obitelji s djecom, osobito one s troje ili više djece.

Povod za slanje pisma su im, kako navode, objavljeni rezultati istraživanja koje je provela Europska konfederacije velikih obitelji (ELFAC) o mjerama kojima pojedine europske zemlje podupiru obitelji s djecom tijekom pandemije koronavirusa. Osim Hrvatske, istraživanjem je obuhvaćeno još osam europskih zemalja – Cipar, Francuska, Italija, Mađarska, Poljska, Portugal, Rumunjska i Španjolska. Od svih ispitanih zemalja jedino Hrvatska nije imala baš niti jednu konkretnu mjeru koja bi se izravno odnosila na potporu obiteljima usred koronakrize, upozorili su.

Ponovno zaobišli potrebe obitelji

"Obitelji su strpljivo čekale da i one dođu na red u resornom ministarstvu, ali ovakav izvještaj na nivou EU te nove mjere koje ste donijeli prije par dana za pomoć gospodarstvu i ponovno zaobišli potrebe obitelji sada unose dodatno nezadovoljstvo te tražimo hitan prijedlog mjera na koji će način Hrvatska odgovoriti trenutnim izazovima s kojima se susreću obitelji s djecom, a osobito obitelji s troje ili više djece", poručio je premijeru Andreju Plenkoviću i ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću predsjednik udruge Obitelji 3plus Ivan Malbašić.

U udruzi kažu kako razumiju da je trenutna situacija izazov za cijelu Vladu i za nadležno ministarstvo, međutim, sve je veći broj djece u samoizolaciji, čitavi razredi pa i škole, studira se od kuće, supružnici su u samoizolaciji ili i oni rade od kuće, radna se mjesta zatvaraju i situacija u obiteljima postaje izuzetno teška, a pogotovo u višečlanim obiteljima.

Teško je djetetu objasniti da mama i tata nemaju novca kupiti dovoljno računala za održavanje online nastave za svako dijete u obitelji, te je teško roditeljima uz sve svoje uobičajene obveze i uloge preko noći djelovati i kao učitelji i pronaći dodatno vrijeme i za tu ulogu, a ne smijemo zaboraviti niti sve češću potrebu dodatne brige za starije članove obitelji, naveli su.

U pismu Plenkoviću i Aladroviću podsjetili su na neke od svojih prijedloga koji još "nisu naišli na njihovo razumijevanje".

"Pravo na osobni odbitak za djecu svakom roditelju, ukidanje ili povećanje limita 15.000 kuna za uzdržavanu osobu, pravo na dječji doplatak za svako dijete, mogućnost nabave vozila za velike obitelji bez dodatnih poreza i/ili ukidanje godišnje obveze plaćanja poreza, subvencija postojećih ili novih kredita, mjera roditelj odgajatelj za područje cijele Hrvatske, produljenje 100 posto bolovanja na razdoblje do sedme godine djeteta, oslobođenje od troškova za ponovno obnavljanje dokumenata, besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, pomoć za podmirenje komunalnih i drugih režijskih troškova, troškovi prijevoza, naplata parkiranja, oprema za novorođenčad, stipendije djeci višečlanih obitelji…", neki su od tih prijedloga.

Kažu i da mogućnost da poslodavci uplaćuju 10.000 kuna za novorođenče je na kraju samo zanimljiva ideja, no pitaju se i koliko poslodavaca to može isplatiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna tri mjere Aladrović objavio detalje mjera za pomoć gospodarstvu: "Do kraja godine bit će isplaćeno 8 milijardi kuna za potpore poslodavcima"

Najvrjedniji resurs zemlje su ljudi

Ističu i da je prije nekoliko dana ELFAC dodijelio vrijedno priznanje hrvatskoj obitelji Toljanić iz Vrbnika na Krku koja ima 12 djece, proglasivši ju Europskom velikom obitelji 2020. godine. Obitelj Toljanić jedna je od obitelji koje su okupljene u udruzi Obitelji 3plus, kao i jedna od 112.830 obitelji s troje ili više djece u Hrvatskoj.

Navodeći rezultate navedenog istraživanja ELFAC-a, istaknuli su da je Njemačka u doba pandemije obiteljima za svako dijete isplatila jednokratnu pomoć od 300 eura po djetetu, a samohranim roditeljima isplaćivao se dvostruki iznos. Island je isplaćivao do 250 eura, a Slovenija do 200 eura po djetetu.

Dodatno, tu su bili i poticaji na plaće roditeljima koji su ostajali s djecom kod kuće, što je, kako kažu, posebno važno ako se uzme u obzir da su neki, pa i hrvatski roditelji čak bili prisiljeni dati i otkaz da bi se mogli brinuti o djeci.

Osim što su u Hrvatskoj izostale posebne mjere pomoći i potpore obiteljima, u udruzi Obitelji 3plus naglašavaju i da je od 11. ožujka 2020., kada je ministar zdravstva proglasio epidemiju bolesti COVID-19, Vlada RH donijela više paketa mjera koje su se odnosile na područja iz različitih ministarstava, ali ne i mjere povezane s bivšim Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Pročitajte i ovo Princ William, princ Harry i princeza Diana (Foto: Profimedia) Jako dirljivo Procurila dosad neviđena snimka trogodišnjeg princa Williama i princeze Diane, pokazuje kako su živjeli iza zidova palače

Naveli su da ih je u svibnju, tada nadležno ministarstvo, na njihov upit o mogućim mjerama, izvijestilo kako u aktualnoj situaciji smatraju važnim dodatno potaknuti poslodavce na pokazivanje pozitivnih stavova prema obvezama u vezi skrbi njihovih zaposlenika za djecu te korištenje dostupnih mogućnosti vezanih uz fleksibilnosti, u smislu rada na skraćeno radno vrijeme i radnog vremena općenito.

U udruzi Obitelji 3plus ističu kako smatraju da se takvim pristupom, Hrvatska udaljila od kruga europskih zemalja koje su zbog pandemije u fokus mjera, osim gospodarstva i zdravstva stavile i obitelji kao temelj društva, prepoznajući da su najvrjedniji resurs zemlje - ljudi.

"Ljudi, a posebno oni najmlađi koji predstavljaju našu budućnost, nisu i ne smiju biti trošak, već su nam najbolja investicija i zalog budućnosti", poručili su.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene