Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvaput više mutacija

Otkriven novi soj koronavirusa, znanstvenici kažu da je najekstremniji koji su dosad vidjeli. Zaraženi mogu bolovati i nekoliko mjeseci

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Za vrijeme liječenja pacijenta u Indoneziji otkriven je novi i po riječima znanstvenika najekstremniji soj koronavirusa.

Tijekom liječenja pacijenta u Indoneziji, znanstvenici su otkrili novu "najmutiraniju" verziju koronavirusa. Ovaj soj ima više od 110 mutacija što je dvostruko više od omikrona.

Ova preoblikovana verzija delte prikupljena je iz brisa pacijenta u Jakarti te ima 113 jedinstvenih mutacija od kojih čak 37 utječe na šiljasti protein koji virus koristi da se uhvati za ljude.

Pročitajte i ovo Dianne Feinstein Malo se pogubila VIDEO Najstarija senatorica zbunila se prilikom glasanja o raspodjeli 823 milijarde dolara: "Samo reci da!"

Znanstvenici su ovaj zasad neimenovani soj nazvali najekstremnijim koji su ikada vidjeli, no još uvijek nema dokaza da bi se soj mogao proširiti, a kad bi se i proširio stručnjaci navode da to ne bi dovelo do nove karantene.

Pacijent koji je zaražen umjesto da preboli virus u nekoliko tjedana pati od produžene infekcije koja može trajati i nekoliko mjeseci. Infekcije poput ove javljaju se kod pacijenata s kompromitiranim imunološkim sustavom, poput onih s AIDS-om ili onih koji su podvrgnuti kemoterapiji raka pa su zbog toga manje sposobni za borbu protiv virusa.

Pročitajte i ovo Objegli bik u Peruu opasna tradicija VIDEO Panika na Festivalu krvi: Životinja pobjegla od mučne smrti, ozlijeđeno više ljudi

Ipak, takve infekcije zabrinjavaju znanstvenike jer stvaraju savršene uvjete za mutaciju koronavirusa i tako mu dopuštaju da prijevarom prođe tjelesnu obranu, piše Daily Mail

"Kako se virus širi i nastavlja mutirati, to će neizbježno rezultirati ozbiljnim infekcijama kod najosjetljivijih, a također će povećati broj onih koji trpe teret dugoročnih posljedica infekcije", rekao je Lawrence Young, virolog sa Sveučilišta Warwick.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene