Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prilagodba biznisa

Ovi su se mladi poduzetnici prilagodili koroni i pritom dobro zaradili: "Razgovaramo i s najvećom svjetskom čarter kompanijom..."

Uspjeli u doba korone - 1
Uspjeli u doba korone - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Uspjeli u doba korone - 1 Uspjeli u doba korone - 1 Foto: DNEVNIK.hr Marko Gross Marko Gross Foto: DNEVNIK.hr Patricija Kunc Patricija Kunc Foto: DNEVNIK.hr Uspjeli u doba korone - 2 Uspjeli u doba korone - 2 Foto: DNEVNIK.hr +4 Uspjeli u doba korone - 3 Galerija 1/9 >>
Da koronavirus sa sobom nije donio samo poslovnu neizvjesnost i minuse, pokazuju primjeri brojnih domaćih tvrtki. Poslušali su potrebe tržišta, okrenuli se proizvodnji dezinficijensa i zaštitne opreme te ih čak počeli i izvoziti.

Do jučer je to bila proizvodnja kozmetike, ali korona je fokus tvrtke Marka Grossa usmjerila u drugom pravcu. Sada se proizvode dezinficijensi i strojevi za njihovo raspršivanje.

Pročitajte i ovo Moskva Stroge mjere Kompanije koje napuštaju Rusiju moraju za to platiti, zarada već premašila godišnji plan Slika nije dostupna PADAJU KRITIKE SDP i Most o najavi da bi cjepivo moglo biti uvjet za dobivanje potpore: ''Protivimo se tome da bezglavu epidemijsku politiku Vlade spašavaju poduzetnici''

Upotreba je vrlo jednostavna, vrlo brza. Dezinficijens je pripremljen pod visokim tlakom, pod visokim brojem okretaja, elektromotor ga raspršuje kroz jednu diznu u jako sitnim česticama, u sam zrak u prostoru", objašnjava funkcioniranje spreja.

Dezinficijens se u zraku zadržava najmanje tri sata, a taj potpuno hrvatski proizvod prepoznalo je i tržište.

"S najvećom svjetskom čarter kompanijom razgovaramo, oni imaju na tri kontinenta svoje čarter baze. Ako se sad tu ne prilagodite programima, imat ćete problem s poslovanjem s mogućnošću isplaćivanja plaća i sa svim negativnim što to donosi", zaključio je Gross.

Potencijalno negativnu situaciju oni su okrenuli sebi na mlin. Prodaja dobro ide, a proizvodom su zadovoljni i u Ivičinoj marini. Redovito zaprašuju brodove, uredske prostorije, sanitarije. "Zašto bismo mi to uvozili kad imamo svoje snage koje mogu proizvesti dovoljno za naše tržište i za naše potrebe?" zapitao je Ivica Škec.

Zadovoljni su oni, ali i njihovi gosti. Škec tvrdi da se osjećaju sigurno jer ne strahuju od zaraze.

Od humanitarnog rada do unosnog posla

Svoju tržišnu nišu našao je i jedan zagrebački startup. 3D printanje prvo ih je odvelo u humanitarnu izradu dijelova za vizire. "Što se tiče biznis potencijala, tu se dogodio efekt koji nismo očekivali, a to je da je u toj cijeloj akciji naš printer uspio opskrbiti sve te ljude koji su izrađivali vizire", ponosna je poduzetnica Patricija Kunc.

Ono što je počelo humanitarno sada polako može prerasti u pravi posao. Kunc tvrdi kako u poslovanju treba biti fleksibilan i prilagodljiv ovisno o branši u kojoj se nalaze, što je zahvatilo i nju s obzirom na to da se bavi 3D printanjem.

Iz Gospodarske komore poručuju kako su brojne tvrtke upravo na taj način odlučile razvijati svoje poslovanje. Jer jedino uz prilagodbu mogu opstati i biti konkurentne.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene