Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POZVALI NA CIJEPLJENJE

Znanstvenici uputili dramatičan apel: "Hrvatska će zbog dezinformacija postati jedna od država svijeta koje su najteže pogođene pandemijom"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog dezinformacija će Hrvatska tijekom idućih tjedana bilježiti vrlo velik broj zaraženih, hospitaliziranih i umrlih i postat će jedna od država svijeta koje su najteže pogođene pandemijom, navode znanstvenici u svojem priopćenju.

Petero znanstvenika iz Znanstvenog savjeta Vlade RH u četvrtak je uputilo priopćenje u kojem su apelirali na prilagodbu opsega epidemioloških mjera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brojke iz Washingtona Znanstvenici objavili nove procjene kretanja pandemije za Hrvatsku, doznajte kada nas očekuje vrhunac četvrtog vala

"Hrvatska je suočena s 4. valom pandemije COVID-19, a dočekuje ga s relativno niskim stupnjem procijepljenosti stanovništva u odnosu na druge države Europske Unije. U ovom valu dominira delta soj virusa, koji je znatno zarazniji od sojeva u prethodna tri vala, a i nešto opasniji za sve dobne skupine. Svaki porast broja slučajeva iz tjedna u tjedan znak je da protuepidemijske mjere koje su na snazi ne djeluju dovoljno i da je nužno prilagođavati njihov opseg kako bi se spriječio daljnji veliki rast", navodi se u pismu koje potpisuju prof. dr. sc. Andreja Ambriović Ristov, akademik Nenad Ban, dr. sc. Petra Klepac, prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić i akademik Igor Rudan.

 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZNANSTVENICI REAGIRALI Pet članova Znanstvenog savjeta: "U potpunosti se ograđujemo od svih Laucovih istupa o pandemiji''. On im uzvratio: ''Siguran sam da se slažu sa mnom''

Dodaje se i da su brojne države svijetu svojim primjerima pokazale da je moguće zaštititi živote stanovnika i čuvati zdravstveni sustav. 

"To se postiže upravljanjem krizom, povjerenjem u struku i jedinstvom cijelog društva u razumijevanju situacije, cijepljenjem što većeg udjela svog stanovništva, te pravodobnim uvođenjem niza raspoloživih protuepidemijskih mjera.

U Hrvatskoj se ta stečena iskustva ne primjenjuju u dovoljnoj mjeri, a dezinformacije koje šire nestručne osobe i koje sustavno podcjenjuju ozbiljnost ove pandemije i dalje su glavni izvor informiranja za velik broj građana. Zbog toga će Hrvatska tijekom idućih tjedana bilježiti vrlo velik broj zaraženih, hospitaliziranih i umrlih i postat će jedna od država svijeta koje su najteže pogođene pandemijom. Pozivamo građane da se informiraju od stručnih ljudi i pridržavaju se mjera koje mogu spriječiti širenje ove zarazne bolesti, a necijepljene da se cijepe i time pomognu smanjenju opterećenja za zdravstveni sustav, koji se sada nalazi u izuzetno teškoj situaciji", naglašavaju znanstvenici.

U četvrtak je u Hrvatskoj zabilježen najveći broj oboljelih od početka pandemije.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene