Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DETALJNA ANALIZA NOVIH MJERA

Od ponoći na snazi mjera ograničavanja javnoga okupljanja: Jesu li upitne nogometne utakmice i što je s vukovarskom Kolonom sjećanja?

Aktualno Galerija +0 Dino Goleš Galerija 1/1 >>
Na posao s COVID potvrdom - tako će život za 10 dana izgledati svima kojima je poslodavac država. No, bez potvrde o cijepljenju, preboljenju ili negativnog testa neće se moći primjerice na šalter u Finu, policiju, platiti račune u gradsku komunalnu tvrtku ili na sud.

Nove mjere uvedene su i za okupljanje. Od ponoći u noći na subotu je na snazi mjera ograničavanja javnoga okupljanja, no jesu li onda upitne nogometne utakmice, kazališne predstave, sajmovi, vukovarska Kolona sjećanja... Kako Stožer definira "okupljanje"?

Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš izvijestio je detaljnije o toj novoj mjeri. 

"Dok je 'okupljanje' za hrvatski riječnik to ujedinjnje više osoba na istom mjestu - za Stožer je ta definicija malo kompliciranija. Razlikuje se po organizatoru privatno od javnog okupljanja - kao i je li ono na otvorenom ili zatvorenom", rekao je Goleš.

"Tako nogometne utakmice nisu upitne - na stadion može svatko s COVID potvrdom, dok se na sportske profesionalne događaje u dvoranama mora uz COVID potvrdu nositi i masku. Ni sajmovi nisu problem, ali i na otvorenom će se morati nositi maska, a na zatvorenom i COVID potvrda i maska. U kazališta i druge profesionalne predstave može se samo s ulaznicom i uz pridržavanje preporuka o distanciranju i higijeni", dodao je.

"Vukovarska kolona sjećanja nije problem, ona će se održati jer se ubraja u posebnu kategoriju posebnih događaja koji zahtijevaju suglasnost Zavoda za javno zdravstvo koji propisuje posebne epidemiološke mjere", rekao je Goleš.

"Ako pak kao privatne osobe nešto organiziramo, tu je cijeli set mjera, za primjerice rođendan ili krštenje u restoranu ili kafiću maksimalno 30 osoba. Ako se radi o nekakvoj konferenciji, posjetitelji će morati imati i COVID potvrde i maske. Za amaterske sportske i kulturne događaje - svi moraju imati COVID potvrdu. Puno je toga - dosta je i zbunjujuće pa organizatori trebaju dobro proučiti čak šest stranica novih odluka", kazao je Goleš.

Privatni sektor za sada neće osjetiti promjenu.

"Privatni sektor zasad se neće dirati, kao što su to učinile neke druge zapadnoeuropske zemlje, i dalje se može u kafiće i teretane. Ipak, ako se situacija pogorša prvi su na redu kafići, restorani, teretane, fitness centri i bazeni na zatvorenom. I dalje se može frizeru, postolaru, kozmetičaru, u salon ljepote, iako neki od njih zahtijevaju bliski kontakt. Ni njihovi zaposlenici za sada ne moraju imati COVID potvrdu, no trebat će ju ako će trebati nešto obaviti u državnom ili lokalnom poduzeću", rekao je Goleš.

"Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je kako bi se od 4. siječnja COVID potvrde izdavale samo za one koji su cijepljeni ili preboljeli. Ona rubrika 'testirani' se briše i oni neće postojati za državu, osobito ako od nje nešto trebate, primjerice - podići novu osobnu iskaznicu, putovnicu, tablicu za automobil ili riješiti neku lokalnu komunalnu uslugu", zaključio je Goleš.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene