Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Ovo je darvinizam današnjice''

Znanstvenik i ekonomist objavio analizu: ''Napravili smo određeni iskorak, ali i dalje smo zarobljeni''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenik i ekonomist Dejan Kovač, poznat i kao nezavisni kandidat kojeg je na predsjedničkim izborima 2019. podržavao HSLS, na svom je profilu na Facebooku objavio zanimljiv pregled kretanja BDP-a.

Prema grafu koji je napravio jasno je vidljivo kako je Hrvatska u razdoblju od 1993. do 2017. na tablici 10 postkomunističkih država od zlatne sredine i male razlike u BDP-u po PPP-u došla na samo začelje s ogromnim razlikama u standardu građana, kaže. 

''Države koje se ne mijenjaju - propadaju, to je darvinizam današnjice. Ne u doslovnom smislu, iako ni bankroti država nisu strani, već u smislu relativnog siromaštva. U globalnom svijetu rast BDP-a od 2 do 3 % ne znači ništa ako druge zemlje konstantno rastu po većoj stopi od nas''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PORUKE IZ DUBROVNIKA Vujčić: "U drugom tromjesečju rast BDP vjerojatno oko 18 posto"

Zašto je Hrvatska toliko nazadovala, objašnjava ovako: ''Razlog tome je što za razliku od drugih zemalja u kojima se također dogodila 'revolucija' društvenog uređenja, kod nas, nažalost, nije uslijedila duhovna i mentalna evolucija. Takva vrsta evolucije ne može doći od osoba treniranih u bivšem sustavu niti od njihovih idejnih nasljednika.

Hrvatska danas ex lege možda jest liberalna demokracija, ali ex more i dalje je socijalna monarhija. Socijalna monarhija političkih i interesnih klanova koji su nas nepotizmom, korupcijom i manjkom reformi zakovali na dno Europske unije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zeleno svjetlo Europska komisija odobrila hrvatski nacionalni plan oporavka

Živjeti liberalnu demokraciju znači imati građanske, ekonomske i političke slobode. Iako smo u posljednjih 30 godina učinili određeni iskorak unutar građanskih sloboda, locus kontrole ekonomskih i političkih sloboda nije se promijenio, tj. i dalje smo zarobljeni.

Po riječima Nelsona Mandele, 'biti slobodan nije samo odbaciti svoje lance, već živjeti na način koji poštuje i povećava slobodu drugih'. Što se čeka?'' zaključuje Kovač.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene