Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Revolucija

Znanstvenici u Francuskoj stvorili umjetnu spermu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon djece iz epruvete, znanstvenici su otišli korak dalje.

Svaki šesti par u Hrvatskoj suočen je s problemom neplodnosti. Revolucionarno otkriće francuskih znanstvenika muškarcima koji ne mogu začeti djecu daje novu nadu. Uspjeli su, tvrde, u laboratoriju proizvesti ljudsku spermu i razviti metodu koja bi mogla pomoći tisućama muškaraca. Ipak, dio struke upozorava - treba pričekati da se objave detalji studije.

Umjesto prirodnim putem, ljudska sperma stvorena je u laboratoriju. Uspjelo je to znanstvenicima iz Liona. I to, tvrde, u dovoljnim količinama za potpomognutu oplodnju. Ova metoda, ističe doktorica Dmitrović, pomogla bi isključivo onim muškarcima koji ne mogu proizvesti spermu.

Dr. Romana Dmitrović, spec. ginekologije i opstetricije pojašnjava:

'Muškaraca koji u ejakulatu nemaju niti jedan spermij je vrlo malo, njih ima oko 1 % svih muškaraca, dakle od 100 muškaraca jedan nema spermatozoide, a od neplodnih muškaraca ima deset takvih muškaraca'.

Detalji studije nisu objavljeni. Poznato je tek da su uz iz muškog reproduktivnog tkiva - takozvane spermatogonije razvili zrele spermatozoide. Spermatogonije su nezrele stanice od kojih kasnije postaju spermatozoidi za koje treba 72 dana da se spermatozoidi stvore.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stara više od 10.000 godina Znanstvenici otkrili spermu iz prapovijesti! Slika nije dostupna Kako na najbolji način liječiti neplodnost? Alkohol i cigarete ne škode muškoj plodnosti

Tri žene otele muškarca u crnom BMW-u i potom ga višekratno silovale

A toliko bi trajao i proces koji bi trebao pomoći muškaraca koji ne mogu razviti svoje vlastitu spermu da začnu djecu. No, ističe doktorica Dmitrović, ove informacije treba uzeti s oprezom.

'Radi se o nečemu što je trenutno samo teorija, nikako ne sadašnjost. Onog časa kada objave znanstveni članak koji ćemo mi svi moći pročitati, oni se mogu prijaviti za izvođenje pokusa na ljudima što nije lako dobiti odobrenje', tumači dr. Dmitrović.

Ako ga dobiju, planiraju svoju metodu kroz sljedeće dvije godine testirati na dobrovoljcima. Detalji studije bi trebali biti objavljeni u lipnju. Ako se metoda pokaže uspješnom, znanstvenici poručuju da bi mogli pomoći i do 50.000 pacijenata na godinu.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene