Obavijesti Pretražite Navigacija
Liječenje neplodnosti

Znanstvenici otkrili 'tajnu vezu' jajne stanice i spermija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina znanstvenika otkrila je kako se točno veže spermij na jajnu stanicu čime počinje proces oplođivanja i njihovo bi otkriće moglo otvoriti put za nove metode liječenja neplodnosti.

Međunarodni je tim utvrdio da određena vrsta molekule šećera čini vanjsku ovojnicu jajne stanice ljepljivom što pomaže vezanje te stanice i spermija, rezultat je istraživanja objavljenog u časopisu Science.

'Detalji koje smo otkrili pomažu premoštavanju velikog jaza u našim saznanjima o plodnosti i nadamo se da će u konačnici pomoći mnogima koji ne mogu začeti', kaže Anne Dell s Kraljevskog koledža u Londonu koja je radila na istraživanju sa znanstvenicima iz Missourija, Hong Konga i Tajvana.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da neplodnost zahvaća do 15 posto parova u reproduktivnoj dobi širom svijeta, a gotovo svaki sedmi par u Britaniji ima probleme začeti dijete zbog raznih razloga od kojih mnoge medicina još ne može objasniti.

Znanstveni već znaju da se 'prepoznavanje' spermija i jajašca odvija tako da proteini s glave spermija dođu do specifičnih šećera na vanjskoj ovojnici jajne stanice. Jednom kad dođe do spajanja, vanjske ovojnice spermija i jajašca vežu se prije nego se sjedine i spermij tada 'preda' svoj DNA jajnoj stanici što predstavlja čin oplodnje jajašca.

U ovom istraživanju korištena je visokoosjetljiva tehnologija kojom se procjenjivalo koje su molekule ključne u procesu spajanja. Utvrđeno je da je to šećerni niz poznat kao SLeX. Kako bi potvrdili rezultate istraživači su potom koristili vanjske ovojnice neoplođenih odumrlih jajnih stanica. (Hina)

Pročitajte i ovo Dylan Stone-Miller - 3 Studentski posao Zbog nedostatka novca donirao je spermu i postao otac 96-ero djece, sada je dao otkaz kako bi ih upoznao 3D ilustracija jajne stanice pričvršćene za maternicu (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock) Put do očuvanja plodnosti Revolucionaran, ali i kontroverzan uspjeh: Znanstvenici prvi put u laboratoriju uspjeli uzgojiti ljudska jajašca

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene