Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Narušeno povjerenje u zdravstvo

Inspekcija dolazi na splitsku kirurgiju nakon afere s 25 spornih operacija, a u priču se uplela i afera stara godinu dana

Skandal u splitskoj bolnici - 1
Skandal u splitskoj bolnici - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Jakov Vojković Jakov Vojković Foto: DNEVNIK.hr EKG, ilustracija EKG, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Daniel Unić Daniel Unić Foto: DNEVNIK.hr Milan Kujundžić Milan Kujundžić Foto: DNEVNIK.hr +0 Skandal u splitskoj bolnici - 1 Galerija 1/5 >>
Inspekcija Ministarstva zdravstva dolazi u ponedjeljak u splitsku bolnicu. Povod je šokantno pismo s 25 spornih operacija i četiri smrtna ishoda. U tu priču uplela se i afera "mito" koja je otkrivena prije više od godinu dana.

Četvrti dan od izbijanja afere na splitskoj kardiokirurgiji s 25 spornih operacija, pred kamere je stao aktualni šef Zavoda. No, u bolnici i dalje rade kardiokirurg sa sumnjom u primanje mita i njegov kolega sa sumnjom u nesavjesno i nestručno liječenje.

Pročitajte i ovo KBC Split Važno dostignuće Veliki uspjeh splitskih liječnika u liječenju srčanih zalistaka Južnokorejski predsjednik i prva dama klopka ili korupcija? Skupocjena Diorova torbica mogla bi koštati vlasti predsjednika moćne države

"Što će se dogoditi s kolegama, to je izvan mojih ruku. Pravna država će tu napraviti ono što treba, a mi ćemo se trudit svim silama da pacijentima damo sve od sebe", rekao je Jakov Vojković, v.d. pročelnika Zavoda za kardiokirurgiju KBC Split.

Kako doznajemo, u splitsku bolnicu u ponedjeljak dolazi inspekcija Ministarstva zdravstva. S druge strane, pacijenti kažu kako je zbog ovih svih afera narušeno povjerenje u zdravstveni sustav.

Po nalogu DORH-a policija provodi izvide zbog pisma. Već otprije policiji je prijavljen jedan smrtni slučaj s tog popisa. Nakon afere "MITO" na istom zavodu, u Split su poslani kolege iz Zagreba kao pomoć i nadzor. Postoje, tvrde oni za Provjereno, i izvješća s primjedbama.

Na pitanje novinara je li bilo ikakvog odgovora od strane ravnateljstva na te primjedbe, voditelj Odjela za koronarnu kirurgiju pri KB Dubrava, Daniel Unić, rekao je: "Izravni odgovor mi nikad nismo dobili. Što se s tim izvješćima događalo, ne znamo."

Većina je ispravljena, a neke stvari se ne mogu popraviti preko noći, kaže Vojković.

"Oni nisu to poslali kao nepravilnosti, nego kao prijedlozi za unaprjeđenje rada. Jedno od tih je javna lista čekanja koju ažuriramo svaki dan, a jednom mjesečno na internetu. To je praćenje pacijenta od kardiologije do ambulante", dodao je Vojković.

Sustav više ne dopušta manipulaciju pacijentima, terminima ni operacijama, tvrdi. Prema njegovim saznanjima, nema više mita.

Oglasio se i Ministar zdravstva, Milan Kujundžić: "Ja sam mislio da je stvar pod kontrolom i da se stvari dobro odvijaju. Sad je nažalost, kao i vi što ste vidjeli iz medija, opet incidentna situacija."

No, ta incidentna situacija zasad nije do kraja riješena.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene