Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Kosor zgodan Sanader, Pusić Milanović, a Adlešić niti jedan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljiljana Buhač, stručnjakinja za neverbalnu komunikaciju, etnolog Sandi Blagonić te politički analitičar Zoran Tomić, stalni komentatori specijalne emisije Nove TV posvećene izborima, bili su složni u stavu da su se prve žene najjačih stranaka predstavile javnosti uvjerljivije od svojih muških kolega prošle nedjelje.

Kao konačnu ocjenu nastupa Vesne Pusić, Jadranke Kosor, Milanke Opačić, Ruže Tomašić, Đurđe Adlešić i Dorotee Muić, Blagonić je ustvrdio da mnogo konciznije znaju iznijeti svoje mišljenje i zaokružiti temu, nego što su to pokazali njihovi muški kolege.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uoči izbora Jeste li pročitali stranačke programe? Evo što ste odgovorili u Dnevniku Nove TV Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno

S tim stavom složila se i Ljiljana Buhač, no ipak je savjetovala da bi se neke od gošći u TV nastupu trebale držati ležernije jer zatvoreno držanje odražava govor tijela koji iskazuje suprotno značenje od jasnih, otvorenih i iskrenih stavova koje iznose. U tom smislu Buhač je pohvalila držanje Đurđe Adlešić i Milanke Opačić, ocijenivši ga najotvorenijim.

Zoran Tomić u ocjeni je bio vrlo kratak rekavši kako ga je šest političarki toliko oduševilo da bi dobitna kombinacija u svakom smislu zapravo bila ta da se sve one nađu u jednoj stranci.

U emisiji su obrađene teme koje se posebno tiču prava žena, pogotovo pitanja o roditeljstvu, populacijskoj policiji i pravima rodilja,ali i teme koje su vezane uz pitanja od najvećeg nacionalnog interesa. 

Pripadnice svih stranaka smatraju da je to nešto na čemu i dalje treba raditi kako bi se hrvatskim ženama omogućilo lakše roditeljstvo.

U tom smislu podržale su i pravo rodiljama na trogodišnji porodiljni dopust te povećanje porodiljnih naknada, a Milanka Opačić priznala je da je koalicijska vlada pogriješila kada je svojevremeno ta prava bitno ograničila, iako namjera nije bila uskratiti pomoć rodiljama.

Vesna Pusić istaknula je kako se u smislu populacijske politike previše ističe uloga majke, a zanemaruje uloga oca te smatra kako je roditeljstvo nešto za što su zadužena i odgovorna oba roditelja.

Đurđa Adlešić upozorila je na činjenicu da dječji vrtići rade prekratko za današnje vrijeme, kada majke do kasno rade pa teško uspostavljaju ravnotežu između karijere i roditeljstva.

Milanka Opačić upozorila je na nepoštivanje zakona koji su, složile su se i ostale, vrlo dobri, ali se ne poštuju.

Tako žena, primjerice, ima pravo na to da se nakon porodiljnog vrati na svoje radno mjesto, ali u praksi nije tako, spominjući samo jedan primjer.

Ruža Tomašić, pak, smatra kako najveći problem nisu radno vrijeme vrtića, porodiljne naknade i slično već nezaposlenost.

Mladim ljudima, kaže Tomašić, treba omogućiti da rade i zarade dovoljno novca da mogu podizati djecu i obitelj.

Na pitanje koji im je političar zgodniji - Sanader ili Milanović, neke dame su se nasmijale i nisu izabrale niti jednoga dok su se neke opredijelile.

Tako je Jadranki Kosor zgodniji Ivo Sanader, Vesni Pusić Zoran MIlanović, dok Đurđi Adlešić nije zgodan ni jedan.

  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene