Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BUNDEK, JARUN, DALMACIJA

"Užas koliko ih ima": Najezda mušica u Hrvatskoj, stručnjakinja objašnjava o čemu se radi i ima li pomoći

Društvene mreže preplavile su fotografije mušica koje muče građane. Ima ih u svim dijelovima Hrvatske. DNEVNIK.hr- u požalili su se građani zbog najezde mušica na Bundeku i Jarunu, ali mušica ima i u drugim zagrebačkim kvartovima.

"Užas, koliko ih ima ove godine. Nemoguće je biti na Bundeku ili voziti bicikl po nasipu", požalila nam se čitateljica na najezdu mušica. "Bio sam na Jarunu, majica mi je bila puna tih sitnih stvorenja", rekao nam je čitatelj. 

Slična situacija je i u ostalim zagrebačkim kvartovima, ali i po većem dijelu Hrvatske. Dalmacija je također pogođena najezdom. Na plaži Donja Luka u Makarskoj more je promijenilo boju i postalo je sivo. 

Profesoricu Renatu Bažok sa Zavoda za poljoprivrednu zoologiju na Agronomskom fakultetu u Zagrebu pitali smo zbog čega je to tako i od kuda takva najezda. Profesorica kaže da Hrvatsku muči najezda lisnih uši. 

"Radi se o kukcima iz nadporodice lisne uši. Za identifikaciju točne vrste potrebno je specijalističko znanje i uzorci uši koje nismo dobili tako da je identifikacija obavljena temeljem fotografija. Ove je godine očito iznimno brojna krilata generacija koja sada leti i traži nove biljke domaćine.

Razlog jake pojave mogao bi biti u blagoj zimi koja je pridonijela njihovom preživljavanju, te pogodnim uvjetima tijekom ranijeg razdoblja kada su se uši razvijale na biljkama domaćinima", kaže Bažok. 

Lisne uši se hrane biljkama sišući biljne sokove, a posljedica njihova napada je slabljenje i propadanje biljaka.

"S obzirom da luče mednu rosu, slatku tekućinu na kojoj se naseljavaju gljive čađavice, biljni organi napadnuti lisnim ušima često su prekriveni naslagama gljiva. Također prenose biljne viruse. Za čovjeka nisu štetne no kada ih ima tako puno kao sada ometaju naše svakodnevne aktivnosti.

Suzbijanje se ne preporuča osim na biljkama na kojima njihov napad može dovesti do značajne ekonomske štete a pri suzbijanju se mora paziti na izbor insekticida", kaže profesorica. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MORE POSTALO SIVO FOTO/VIDEO Na makarskoj plaži prizor začudio građane: Pogledajte o čemu se radi

Zbog velikog broja mušica na Bundeku obratili smo se i Zagrebačkom holdingu. Evo što su nam odgovorili: 

"Mušice su u ovom dijelu godine uvijek prisutne u većem broju, a trenutno još više zbog tople zime i vlažnog travnja.

Na području Bundeka se nalaze bunari Vodoprivrede na kojima se svakodnevno ispituje kakvoća vode. Oni spadaju u 1. zonu zaštite i tamo se ne smiju primjenjivati nikakva zaštitna sredstva", priopćili su.

 
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene