Obavijesti Video Pretražite Navigacija
otkrivamo detalje akcije

Kovača odveli nakon pretresa, Posavec doveden na ispitivanje: Otkrivamo kako je džoging došao glave županu

Aktualno Galerija Ulazak policije u kuću Stjepana Kovača - 2 Ulazak policije u kuću Stjepana Kovača - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ulazak policije u kuću Stjepana Kovača - 1 Ulazak policije u kuću Stjepana Kovača - 1 Foto: DNEVNIK.hr Josipa Krajinović Josipa Krajinović Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrija Jarak Galerija 1/4 >>
U velikoj akciji policije i USKOK-a uhićen je aktualni međimurski župan Matija Posavec, bivši gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i još nekoliko osoba. Posavec je oko 20 sati doveden na ispitivanje u USKOK.

U petak ujutro u velikoj akciji USKOK-a i policije uhićeno je više osoba, među kojima je i međimurski župan Matija Posavec, kao i Stjepan Kovač, bivši gradonačelnik Čakovca. Posavec je u večernjim satima doveden na ispitivanje u USKOK, a Kovača su odveli policajci oko 20:30, nakon što je obavljen pretres njegove kuće u Čakovcu.

Osim njih, osumnjičen je i županijski pročelnik Milorad Novković s zbog sumnje u dogovaranje natječaja te Josip Kobal, predsjednik Upravnog odbora Županijske uprave za ceste Međimurske županije.

U USKOK na ispitivanje su do 19:30 dovedena tri osumnjičenika,  jedan od njih bio je i Kobal, a nešto prije 20 sati na ispitivanje je u zatvorenom kombiju doveden i Posavec. Berislav Živković, Kobalov odvjetnik, rekao je reporteru Dnevnika Nove TV Andriji Jarku da je dosad sve informacije doznao iz medija, a o strategiji obrane odlučit će tek nakon razgovora s Kobalom.

Pred Kovačev dom oko 17 sati stiglo je nekoliko policijskih vozila, a sve je snimila ekipa Dnevnika Nove TV. Reporterka Josipa Krajinović izvijestila je u Vijestima u 17 da se pretpostavlja da je Kovač kod kuće te da je vjerojatno u tijeku pretres kuće. 

Za sve je kriv džoging

Tijekom jutra razgovarala je s Kovačem koji je tvrdio da ne zna što se događa te da je sve radio transparentno. Nakon što su mediji objavili prilično bizarnu priču zbog koje ga se tereti, Kovač se više nije javljao na telefon. 

Prema neslužbenim informacijama, župan Posavec je upao pod mjere USKOK-a zapravo slučajno. Posavec je, navodno, u slobodno vrijeme džogirao s prijateljem koji je bio pod mjerama istražitelja. Prisluškujući razgovore njih dvojice posumnjali su da se i župan bavi nekim nezakonitim radnjama, pa su zatražili (i dobili) sudski nalog da i njega stave pod mjere. 

Posavcu su ozvučili ured, pa su, između ostalog, snimili tonski zapis primopredaje 10.000 kuna mita koje je Josip Kobal navodno predao za još jedan mandat na čelu upravnog odbora Županijske uprave za ceste Međumurske županije. 

Na sličan način, tvrde izvori Dnevnika Nove TV, pao je i Kovač za kojeg su dokazi također pribavljeni prisluškivanjem.

Izmislio prijeteće poruke, zbog njih i zaplakao

A njegova priča je daleko bizarnija. Prema neslužbenim informacijama, Kovač je poželio otkriti tko je osoba koja ga kritizira putem jedne internetske stranice. Da bi mu u tome pomogao prijatelj policajac, inscenirali su prijeteće poruke kako bi policija mogla istražiti tko to Kovaču prijeti. 

Zanimljiv je detalj svakako da je Kovač te očito lažne prijetnje javno predstavio na konferenciji za novinare, a tik do njega nalazio se i predsjednik njegove stranke Peđa Grbin koji mu je došao dati podršku. Kovač je tom prilikom pred novinarima čak i zaplakao, a zbog straha za njegovu sigurnost jedno mu je vrijeme bila dodijeljena i policijska zaštita. 

Kako je izgledala ta Kovačeva konferencija za novinare pogledajte OVDJE

Ostao bez imuniteta

Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) Sabora je na zahtjev DORH-a jednoglasno ukinulo imunitet Kovaču, kojeg se sumnjiči da je izmislio prijetnje u predizbornoj kampanji za lokalne izbore.

Kovač sada može biti uhićen, a istražitelji krenuti u pretres njegova doma i drugih prostorija. Po uobičajenoj praksi, MIP uvijek kada to traži DORH skida imunitet zastupniku.

USKOK je od Mandatno-imunitetnog povjerenstva tražio odobrenje za pokretanje kaznenog postupka, lišenje slobode i određivanje istražnog zatvora za Stjepana Kovača. Sumnjiče ga za kazneno djelo trgovine utjecajem, a objašnjavaju da bi na slobodi mogao ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke te skrivanje i uništenjem materijalnih dokaza.

USKOK se oglasio nakon uhićenja priopćenjem u kojem su potvrdili da je pod istragom više osoba, među kojima su i službene osobe. ''Za sada se može potvrditi da se među osobama u odnosu na koje se provode navedene radnje nalazi i saborski zastupnik za kojeg je od Hrvatskog sabora zatraženo skidanje imuniteta'', napisali su.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kakav promašen plan VIDEO Zbog ovoga bi Stjepan Kovač mogao završiti u zatvoru: Bivši gradonačelnik Čakovca plakao zbog prijetnji smrću, ali...

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina potvrdio je za Dnevnik Nove TV da je u ovoj akciji uhićeno ukupno šest osoba. ''Radi se o kolektivnim kaznenim djelima. Policija u koordinaciji s USKOK-om provodi dokazne radnje. Treba naglasiti da u borbi protiv svih kaznenih djela korupcije zaista ulažemo velike napore'', rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svladale ga emocije Gradonačelnik Čakovca otkrio da je primio prijetnje smrću pa zaplakao pred novinarima: ''Nikad se nije vodila ovako prljava kampanja''

Jandroković: Neugodno sam iznenađen

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u petak je izjavio kako je ''ostao neugodno iznenađen'' informacijom o uhićenjima u Međimurju. Nije želio komentirati sumnje koje se stavljaju na teret Stjepanu Kovaču.

''Ne mogu komentirati pojedinosti iz istrage i to što se navodi u zahtjevu za skidanjem imuniteta, jer o tome ne znam ništa'', odgovorio je novinarima. "Neka oni koji su za to zaduženi, rade svoj posao, a Hrvatski sabor će sa svoje strane učiniti ono što sukladno zakonu mora''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene