Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako je spriječiti

EPIDEMIJA U OSIJEKU Evo što učiniti kad u kosi djeteta primijetite uš

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Epidemija uši u Osijeku koje se prenose s glave na glavu. Najviše pogađa vrtićku i školsku djecu, osobito djevojčice s dužom kosom.

Sićušni nametnici, koji na sreću ne prenose bolesti, ali su vrlo neugodni, protutnjali su osječkim vrtićima i školama, a neki su se čak "upisali" i na fakultet.

Pročitajte i ovo Ilustracija Svjetski ekonomski forum WHO se sprema za crni scenarij: Moguća pandemija mogla bi uzrokovati 20 puta više smrtnih slučajeva od koronavirusa Ilustracija nova prijetnja Opasan virus ubrzano se širi, stižu ozbiljna upozorenja na novu epidemiju: "Rizik je velik za cijeli svijet"

Uš glave je nametnik, veličine dva do tri milimetra, hrani se krvlju, živi 30 dana i za to vrijeme snese 100 jajašaca, odnosno gnjida. "Siva uš, kad položi jajašca, odnosno gnjide, one za 15 dana postanu zreli nametnici", ističe epidemiolog prof.dr.sc. Josip Milas.

Od jednog nametnika nastane 100. Zato i ne čudi što se ušljivost širi poput epidemije. "Ušljivost je u pravilu, izvorno, bolest koja se javlja u obiteljima niskog socio-ekonomskog statusa, uglavnom. Ali ne samo niskog socio-ekonomskog statusa, ali u obitelji čiji roditelji ne mare za svoju djecu", kaže Milas.

Ni epidemiolozi, ni prosvjetari ne povezuju ušljivost dječjih glava s povećanim siromaštvom njihovih roditelja.

Kad se ušljivost pojavi, u ruke treba uzeti odgovarajući šampon i češalj, i u boj protiv sićušnih nametnika.

O tom problemu je u Dnevniku Nove TV govorila i osječka pedijatrica Maja Štimac, s kojom je razgovarala reporterka Anita Martinović.

Doktorice, što savjetujete roditeljima?

Prvo bi trebalo otići u ljekarnicu i kupiti šampon protiv uši. S tim šamponom će se zapravo ubiti žive uši u glavi, ali on nije konačni lijek, nego je potrebno iščešljavati gnjide koje šampon uglavnom ne uništava. Treba se držati uputa proizvođača, jer obično piše da se dvaput zaredom, dakle u istom pranju, treba oprati glava, kako bi se te uši zapravo ubile. Tim postupkom rješava se dijete koje nosi uši, ali svakako je potrebno svim ukućanima oprati kosu, što preventivno, što ako je ijedna uš ušla u glavu nekog od ukućana. To se vjerojatno neće moći prepoznati pa će se, ako se kosa ne opere svima, u drugoj glavi u kućanstvu razvijati jedinke, koje će se naknadno opet naseliti na druge. Tako da je svakako potrebno svima oprati kosu. Kod djeteta koje ima uši, potrebno je vaditi gnjide i ponavljati postupke narednih dana. Postupci se moraju ponavljati kako bi se izbjeglo da ona gnjida koja je ostala u glavi, a niste je izvadili, kroz par dana pretvori u uš i naknadno, kroz naredne dane ponovno snese nove ličinke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene