Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija čišćenja morskog dna

Najjužnije mjesto na moru krcato smećem: Iz mora izvukli 1200 vreća punih otpada, najvećim dijelom plastike

Molunat: Akcija čišćenja mora - 4
Molunat: Akcija čišćenja mora - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Molunat: Akcija čišćenja mora - 1 Molunat: Akcija čišćenja mora - 1 Foto: DNEVNIK.hr Molunat: Akcija čišćenja mora - 4 Molunat: Akcija čišćenja mora - 4 Foto: DNEVNIK.hr Molunat: Akcija čišćenja mora - 2 Molunat: Akcija čišćenja mora - 2 Foto: DNEVNIK.hr Molunat: Akcija čišćenja mora - 3 Molunat: Akcija čišćenja mora - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Klara Ljubenko Galerija 1/5 >>
Najjužnije mjesto na moru, Molunat, prekriven je smećem, a najviše plastičnim bocama. Stoga je organizirana akcija čišćenja u kojoj je iz mora izvučeno tisuću i dvjesta vreća napunjenih smećem.

Koliko nam je more zagađeno plastikom, pokazuju snimke iz Molunta, najjužnijeg mjesta na moru. Morsko dno na pet metara dubine prekriveno je smećem.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: AFP) zagađenost sredozemlja Jedna bočica, jedna ribica: Stručnjaci upozoravaju da će se uskoro izjednačiti omjer riba i plastičnog otpada Slika nije dostupna Kako tome stati na kraj? Velika prijetnja svjetskim morima: Čovječanstvo (i) ovime truje oceane

Zato je orgarnizirana akcija čišćenja u kojoj su sudjelovali brojni ronioci iz raznih krajeva Hrvatske, kao i brojni volonteri. Mjesto Molunat na udaru je juga, a najveći dio plastike morem stiže iz Albanije.

U subotu je u akciji izvučeno 1 200 vreća smeća, a uglavnom se radi o plastičnim bocama. Posla ima još, ali organizatori su itekako ponosni na učinjeno.

„Imamo veliki odaziv ljudi iz cijele Hrvatske: Zagreb, Split, Metković, Makarska, imamo organizirano i za pješake i za ronioce, pješaci će prikupljati smeće s plaža i obližnjih otoka, a ronioci prikupljaju po podmorju smeće“, objasnila je Klara Ljubenko iz ronilačkog centra.

Dodala je kako je posebna točka gdje se smeće nalazi udaljena oko dvije minute gliserima, te zaključila da je baš ta točka specifična jer je tu vrtlog struja i baš se tu smeće najviše nakuplja pod morem.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene