Ovog je vikenda na otoku Mljetu provedena hvalevrijedna akcija Udruge Zelene stope. Plažu Grabova u Nacionalnom parku Mljet 50-ak volontera očistilo je od smeća, među kojim su i olupine automobila.

Galerija


Proteklog vikenda oko 50 volontera tvrtke Lush, djelatnici Nacionalnog parka Mljet i članovi Udruge Zelene stope očistili su plažu od skoro 1220 kilograma otpada, a to im nije prva akcija na Mljetu.

Vezani članci Građani i dalje strahuju od poplava Zagrepčani bijesni: "Ovo je katastrofa... Zar da uključim struju pa da mi izgori kuća!? Koju poruku da im dam?" Slika nije dostupna 'Ne postoji nijedan grad u RH, nijedna plaža, nijedan pusti otok gdje nećete naići na otpad'

 ''To je akcija koja traje već 15 godina, mi skupljamo te stare olupine. Zašto? Zato što sam prije 15 godina vidio da ne znaju kamo bi s tim olupinama, pa su ih zatrpavali pijeskom. To je meni bilo fascinantno. Onda smo prve godine s otoka odvezli jedno 200 olupina. Bili smo još dva ili tri puta. Prošle godine odvezli smo 40, a ove godine bilo ih je 12. Znači, situacija ide nabolje'', rekao je za DNEVNIK.hr Romeo Ibrišević, osnivač udruge Zelene stope.

Ibrišević priča da je ravnatelja parka Ivana Sršena zamolio fotografije kako bi vidio kakvo je stanje na plaži. ''Ako ima takvih luđaka da dođu ovo počistiti, neka dođu'', rekao je Sršen i istaknuo da bi iz NP-a Mljet rado sami očistili plažu koja je dio njihova parka, no jednostavno nemaju dovoljno djelatnika. ''Nema rada do volonterskog rada'', rekao im je nakon obavljenog posla ravnatelj NP-a Mljet.

Akcija čišćenja plaže Grabova na otoku Mljetu (Foto: Udruga Zelene stope) - 3
Akcija čišćenja plaže Grabova na otoku Mljetu (Foto: Udruga Zelene stope) - 3 Foto: Udruga Zelene stope

Cijelu akciju sami su organizirali, a iz svog džepa platili su i sve potrebne troškove. Tvrtka za odlaganje otpada C.I.O.S. odvezla je 12 olupina automobila, a akciji je pomogla i Jadrolinija, koja im je omogućila besplatan trajekt kako bi se mogli domoći plaže. ''Kad se male ruke slože, sve se može. To je neka naša ideja'', priča Ibrišević.

''Ta je plažica prekrasna. Ali to je metar i pol same plastike. Od medeka, šprica, zubala… Ne znam što nismo našli. Čudesa'', kaže Ibrišević i dodaje da sve te šokantne fotografije zagađenih mjesta, koje su skupljali godinama, planiraju pokazati na izložbi u galeriji Stara skula u naselju Goveđari.

Akcija čišćenja plaže Grabova na otoku Mljetu (Foto: Udruga Zelene stope) - 3
Akcija čišćenja plaže Grabova na otoku Mljetu (Foto: Udruga Zelene stope) - 1 Foto: Udruga Zelene stope

Olupine su iz tvrtke C.I.O.S. odvezli na svoje odlagalište, a onda će ih reciklirati u Splitu. ''Smisao je čitave priče da ljudi taj otpad odlažu na neko mjesto. Dok smo bili tamo, jedna gospođa nam je vikala 'Joj, imam bojler jedan. Možete ga odvesti?'. Otok je velik. Nikome se ne da voziti 40 ili 50 kilometara da odloži nekakvu stvar, a kamoli auto da šlepa'', ističe Ibrišević. 

''Nadamo se da ćemo do godine napraviti nekakvu akciju da potpuno očistimo taj otok'', kaže Ibrišević i dodaje da je izuzetno ponosan na sve koji su sudjelovali u ovoj akciji. U petak je plaža očišćena od olupina automobila, a subotu i nedjelju volonteri su čistili plažu od ostalog smeća.