Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tresli su se prozori

Pogledajte novu snimku eksplozije meteora: "Čula se tutnjava, kao neka jaka grmljavina"

Borbeni avioni
Borbeni avioni DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Borbeni avioni Galerija 1/1 >>
Na području Zagreba u petak ujutro odjeknula je snažna detonacija koja je zabrinula građane koji su na prvu pomislili kako se radi o potresu. Iako se sumnjalo i na probijanje zvučnog zida, zbog najavljenih aktivnosti HRZ-a, ispostavilo se da detonacija potječe od - eksplozije meteora.

Tutnjava koja se čula oko 10:30 na području Zagreba i uznemirila neke građane, uzrokovana je, čini se, izgaranjem meteora. Isprva se mislilo da je riječ o potresu ili probijanju zvučnog zida borbenim avionima, ali, kako je objavio Hrvatski astronomski savez, na 30-ak kilometara visine eksplodirao je veći komad svemirskog kamena. 

"Čula se tutnjava, kao neka jaka grmljavina", javila nam je jedna čitateljica iz zagrebačkog naselja Gajnice. Druga ih Trnskog kaže da joj se zgrada dosta zatresla.

Kako su nam potvrdili u Centru civilne zaštite, zabrinuti građani zvali su 112, no oni nisu imali potvrdu o čemu se radi.

Hrvatski astronomski savez ubrzo je objavio je kako je iznad Hrvatske jutros eksplodirao meteor. 

"Iznad Hrvatske je jutros eksplodirao BOLID (meteor velikog sjaja) oko 10:30 - 10:31. Nakon bljeska, zvuk se u Zagrebu čuo oko 10:34. U većini gradova sjeverne Hrvatske čula se eksplozija u trajaju nekoliko sekundi, a ponegdje su se tresli prozori. Materijalnih šteta nema. Raspad se prema procjenama dogodio na visini većoj od 30 kilometara i zato je eksplozija viđena iz velikog dijela Hrvatske, od Istre, Dalmacije, Zagreba... Gdje je točno eksplodirao, ne zna se još, vjerojatno negdje iznad sjeverne Hrvatske. Za preciznije lociranje potrebni su podaci seizmoloških stanica iz Hrvatske i Slovenije, te dodatne snimke sigurnosnih kamera. Moguće je da su dijelovi bolida preživjeli pad na tlo u obliku meteorita, no točna lokacija se ne zna, a bez stručne analize kamenje pronađeno kao "potencijalni meteoriti" nemaju nikakve vrijednosti", objavio je Hrvatski astronomski savez.

Eksploziju meteoru snimio je Andrija Čolak, riječki poduzetnik, koji je snimku objavio na svom Facebooku. 

"Bljesnulo je baš jako, onako kao blic. Malo se i čulo", rekao nam je Čolak.

Meteor je snimio i amaterski fotograf Tomislav Čar, a  njegovu snimku možete pogledati u videoprilogu. 

Inače, Ministarstvo obrane objavilo je na svojim službenim stranicama kako će eskadrila lovačkih aviona HRZ-a od 22. do 28. veljače provoditi redovite letačke aktivnosti tijekom kojih je moguće probijanje zvučnog zida

U sklopu planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, piloti 191. Eskadrile lovačkih aviona 91. krila od subote 22. do petka 28. veljače 2020. godine od 10:00 do 17:00 sati provodit će redovite letačke aktivnosti, tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida.

Letovi će se provoditi na području Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Sisačko-Moslavačke, Zagrebačke i Požeško-slavonske županije, na visini iznad 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene