Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biraju europski zastupnici

Tri filma u borbi za nagradu LUX moći će gledati i hrvatska publika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski zastupnici, a među njima i hrvatski, glasovat će i za najbolji europski film. Riječ je o nagradi LUX, kojom Europski parlament želi pomoći u promociji europskog filma. Tri finalista, među prvima će imati priliku pogledati i hrvatska publika na Zagreb film festivalu.

Tri europska filma - belgijski 'Raspad slomljenog kruga', talijanski 'Med', te britanski 'Sebični div' bore se za nagradu LUX. 'Svi filmovi se bave, na neki način, temom koje su važne svima, a to su bolest, ljubav, kriza', kazala je Violeta Simeonova Staničić, voditeljica ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dan odluke Hrvatska u srijedu bira novi saziv Hrvatskog sabora Glasački listići Mala škola izbora (Ne)važeći glasački listići: Što sve nije dopušteno napraviti tijekom glasanja?

Nagrada je to koju dodjeljuje Europski parlament kako bi promovirao europski film i pomogao mu u distribuciji do šire javnosti. Finaliste za LUX nagradu gledat će publika u 28 zemalja. Za najbolji film krajem godine u Strasbourgu će glasovati europarlamentarci. 'Svi zastupnici u Europskom parlamentu marljivo gledaju tri filma i oni glasaju i kao obični građani Europe i kao ljudi koji nisu filmski kritičari', kazala je Simeonova Staničić.

>>
Priča koja je 2009. potresla cijeli svijet dobiva svoj nastavak!

Među deset najboljih ušao je i film hrvatske koprodukcija - Krugovi. Dani LUX-a, prvi se put održavaju i u Hrvatskoj, u sklopu Zagreb film festivala. 'Činila mi se logična nekakva naša suradnja, onda su nam se obratili ovi iz Europskog parlamenta. To je čast, što su prepoznali da je naš festival bitan i da može dovest velik broj ljudi', kazao je Boris Matić, direktor ZFF-a.

Kao hrvatska predstavnica filmofila na međunarodnom festivalu u Veneciji, studentica Mihaela je imala priliku pogledati tri finalista. 'Sva tri filma su prekrasna, iznimno jaka, s jasnom porukom', kazala je.

Priče o borbi mladih Belgijanaca čija kći oboli od raka ili dvojici britanskih adolescenata čiji nagon za preživljavanjem dovodi do tragičnog događaja ili talijansku priču o eutanaziji, hrvatska publika može pogledati u nedjelju u Muzeju za suvremenu umjetnost, i to besplatno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene