Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preduhitrite je

Ne zanemarujte ove simptome jer su znak da vam jedna mala žlijezda može stvoriti velike probleme

Simptomi bolesti štitnjače (Foto: Dnevnik.hr)
Simptomi bolesti štitnjače (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Simptomi bolesti štitnjače (Foto: Dnevnik.hr) Simptomi bolesti štitnjače (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Doc. dr. sc. Tomislav Jukić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Sve je više onih koji imaju problema sa štitnjačom. Umor, nervoza, nesanica - za ove simptome se često nađe tisuću izgovora, a iza njih se zna kriti problem sa štitnjačom. Liječnici upozoravaju - ne ignorirajte simptome.

Trčimo za obvezama, živciramo se. Tako je bilo i Ljubici Šivak. Pa je sa samo 20 godina nastradala njezina štitnjača: ''Okidač je bio završetak srednjoškolskog obrazovanja. Stres vezan uz državnu maturu većinom. Pritom se najviše javilo trnjenje ruku, naglo debljanje uz nedostatak kondicije i koncentracije.''

A ona je to, kao i mnogi, ignorirala: ''Zapravo sam više na neki način zaobilazila s onim - mlada sam pa još mi neće biti ništa. Zapravo se pokazalo samim izbijanjem limfnog čvora da se radi o bolesti štitnjače.''

Točnije, karcinomu. Štitnjača ispušta hormone koji upravljaju radom svih naših organa. Slikovito, ona je kao gas papučica. Ako proizvodi previše hormona, vaš organizam ubacuje u petu brzinu. Nervoza, konstantan umor, lupanje srca, drhtanje ruku - samo su neki od simptoma.

''Možemo osjećati isto i poremećaj probave, da je probava prebrza ili da se uopće ne odvija. Mlade žene imaju poremećaj menstrualnog ciklusa. To su sve ovako simptomi koji nisu jako izraženi taj čas, ali je zapravo bitno da se oni napomenu svom liječniku'', rekla je Sunčica Andreja Rogan, specijalistica nuklearne medicine.

Bilo da se radi o hiper ili hipotireozi - broj oboljelih raste. ''Više su nam sada mlade žene možda u ordinaciji, nego što je to bilo prije desetak godina'', kaže Rogan.

''Svaka treća do četvrta žena ima problema sa štitnjačom, a naročito naše trudnice za koje je itekako važno da kontroliraju štitnjaču. Žene iznad 50 godina isto tako je važno da kontroliraju svoju štitnjaču'', kazala je Verica Mesić, predsjednica udruge za bolesti štitnjače.

Od karcinoma štitnjače oboli oko 650 Hrvata na godinu. Većinom žena. Štitnjaču bi trebali kontrolirati i muškarci i žene. Mala je to žlijezda koja može stvoriti velike probleme.

Simptomi bolesti štitnjače (Foto: Dnevnik.hr) Doc. dr. sc. Tomislav Jukić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

O ovoj temi u Dnevniku Nove TV razgovarali smo s dr. Tomislavom Jukićem, sa Zavoda za nuklearnu medicinu KBC-a Sestre milosrdnice

Simptomi su vrlo općeniti, kako znati da je problem u štitnjači?

Razlikujemo hipertirozu i hipotirozu. Kod hipertiroze radi se o pojačanom radu štitnjače i najčešći simptomi hipertiroze su pojačano znojenje, gubitak tjelesne težine, nervoza, razdražljivost, učestale stolice. A simptomi hipoteroze su kontra - dobivanje na tjelesnoj težini, umor, slabost, pospanost, tu su i poremećaji pažnje, depresija.

Kako znati da je štitnjača?

Ti su simptomi dosta specifični. Jedino laboratorijskom dijagnostikom možemo otkriti poremećaj.

Koje su navike na koje trebamo pripaziti kada otkrijemo problem?

Radi se o kroničnim bolestima. Potrebno je da su oni pod doživotnom kontrolom. Ako se radi o hipoterozi, potrebno je uvesti liječenje. Bolesnici moraju redovito uzimati svoju terapiju i pridržavati se uputa liječnika i imati redovite kontrole na kojima moraju pratiti hormonski status. Većina bolesti štitnjače su zapravo doživotne bolesti i bolesnici moraju redovito obavljati svoje pregleda, na kojima se kontroliraju čvorovi.

Možemo li se i sami pregledati?

Možemo pred ogledalom, napraviti hiperekstenziju vrata i opipati područje vratne regije. Na taj način možemo uočiti povećanu štitnjaču. Međutim, za definitivan pregled ipak je potreban ultrazvuk štitnjače.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene