Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznaje Dnevnik Nove TV

Noćna mora Hrvata u Zambiji: Postroženi su im uvjeti za posjete, diplomacija zasad bez uspjeha

Aktualno Galerija Hrvati u Zambiji: Ilustracija - 3 Hrvati u Zambiji: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati u Zambiji: Ilustracija - 2 Hrvati u Zambiji: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati u Zambiji: Ilustracija - 1 Hrvati u Zambiji: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati u Zambiji: Ilustracija - 4 Hrvati u Zambiji: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Osoblje koje pomaže Hrvatima u Zambiji Galerija 1/6 >>
Situacija Hrvata u Zambiji sve je teža. Kako doznaje Dnevnik Nove TV, posjeti u zatvoru su postroženi. Dok oni čekaju izlazak kako bi se branili sa slobode, naša diplomacija održala je niz sastanaka, no dosad, čini se, bez uspjeha.

Uhićeni Hrvati u Zambiji osigurali su polog od oko 1000 dolara, ali još uvijek se traže po dva pouzdana jamca kako bi se mogli braniti sa slobode. Za to je vrijeme u Zambiji hrvatski veleposlanik Ante Cicvarić održao sastanak sa šefom delegacije EU-a u Zambiji, a razgovarao je i sa zambijskim predsjednikom i ministrom vanjskih poslova.

Kako su Dnevniku Nove TV potvrdili u ministarstvu, prenijeli su im naše argumente.

No do zatvorenih Hrvata bit će sve teže doći. Zambijske vlasti postrožile su primjenu pravila za posjete hrvatskim državljanima za sve osim njihovih pravnika branitelja. Danas ih je pokušao posjetiti i hrvatski veleposlanik pri Afričkoj uniji Tomislav Bošnjak, no zatvorske vlasti omogućile su samo kraći susret, ne i potpuni, doznaje reporterka Dnevnik Nove TV Petra Buljan.

Paralelno s istragom u Zambiji, traje i ona u Hrvatskoj, no institucije su tajnovite - i DORH i MUP poručuju tek da su izvidi u tijeku.

Saborski odbor za obitelj i dalje traži reviziju dosadašnjih posvojenja iz Konga. Poruka čelnici stigla je s današnje sjednice Vlade.

"Politizacija ove teme očito služi za osobnu promociju pojedinaca i stjecanje vidljivosti određenih stranaka. Ovakva retorika dovela je do toga da ta djeca na ulici i u školi doživljavaju uvredljive komentare, naziva ih se kupljenima, otetima i proziva ih se da nemaju roditelje", rekao je Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Posvojitelji djece iz Konga - 3 VEČERAS U PROVJERENOM Zbog slučaja u Zambiji na meti i oni. Za Provjereno govore tri obitelji koje su posvojile djecu iz Konga: "U strašnom smo stresu, ne spavamo noćima"

Pročitajte i ovo Posvojitelji nisu izašli pred sud - 3 Zakazano sljedeće ročište Hrvati će se braniti sa slobode: Objavljena tri uvjeta koja moraju ispuniti

"U ovom trenutku nemamo nijedan dokaz ili prijavu nadležnim institucijama da se takvo nešto događa, nijedan ravnatelj, nijedan učitelj, nijedan odgajatelj ništa slično nije prijavio", kaže predsjednica saborskog Odbora za obitelj Vesna Vučemilović.

I dodaje kako se premijer ponaša kao glasnogovornik stranke Možemo! i Sandre Benčić.

"Kad bih mogla, ne bih ga uzela za glasnogovornika, to je sve što ću reći. Ali ne može ni premijer žmiriti na ovakav govor mržnje", poručila je Sandra Benčić.

Novo ročište u ovom slučaju dogovoreno je za 1. ožujka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene