Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigle u Split

Susjed našao fotelju i odnio je u stan, tad je nastao pakao: "U životu mi nije bilo teže, kosa mi je puna stjenica ili ušiju"

Aktualno Galerija Stjenica - 3 Stjenica - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Stjenica - 2 Stjenica - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Stjenica - 1 Stjenica - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Ubodi stjenica - 4 Ubodi stjenica - 4 Foto: Dnevnik Nove TV +3 Ubodi stjenica - 3 Galerija 1/8 >>
Stjenice su stigle i u Split. Počele su se razmnožavati u zgradi s 84 stana. Stanari s kojima smo razgovarali očajni su. Izgrizle su ih po cijelom tijelu, a jednoj su ženi ušle i u kosu.

Sve je počelo od jedne zaražene fotelje. Susjed ju je pronašao kraj kontejnera i odlučio unijeti u stan. Uskoro su se od nje stjenice razmnožile na tri stana, kaže predstavnik stanara, koji zbog srama moli da mu se sakrije identitet.

"Stjenice se uvlače u razne pukotine, proreze, kantune, tu se one kote. Dva stana surađuju za dezinsekciju, iselili su se, pristali na bacanje zaraženog materijala, a ovaj stan iz kojeg je krenulo izvorište zaraze ne surađuje", opisao je.

Dodao je - nema novca. Situaciju su shvatili ozbiljno, organizirali skup stanara i odlučili sve platiti iz pričuve.

Pročitajte i ovo Ruševine u Gazi Doznaje Dnevnik Nove TV U Gazi poginulo više hrvatskih državljana? Ministarstvo provjerava informacije o ljudima koji nisu evakuirani

"Međutim, taj je čovjek rekao da nema kamo otići živjeti, da on nema volju otići ikamo", ispričao je reporterki Dnevnika Nove TV Matei Ćorić Brunović.

Stanarka Zdravka Lučin ne može stati pred kameru jer, kaže, insekti su joj se zalijepili i za tjeme. Drama s njima traje već deset dana.

"U životu mi nikad nije bilo teže, nikad se nisam lošije osjećala. Kosa je puna ili stjenica ili ušiju i loše vam izgledam. Ja bih prije rekla da je to neka vrsta mrežastih stjenica koje puze po tijelu i koje su u kosi", prepričala je telefonski.

Cijelo je tijelo svrbi. "Čujte, ja ne nalikujem na sebe, moje butine, moja leđa sva su izbodena", požalila se.

Stručnjak za stjenice ističe da je prava muka riješiti ih se. Opasan je to protivnik koji može duže od 600 dana preživjeti bez hrane.

Pročitajte i ovo Branka Ivančan Picek, ravnateljica DHMZ-a gošća Dnevnika Nove TV Šefica DHMZ-a upozorava: "Treba biti oprezan zbog poplava, pred nama je nova kišna epizoda"

"Budući da one migriraju 20 metara horizontalno i 20 metara vertikalno, treba obuhvatiti sve susjedne prostore, stanove kako bi se ta pošast zaustavila", opisao je voditelj Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Nediljko Landeka.

Stanari su kontaktirali socijalnu, sanitarnu, odvjetništvo, policiju. Svi su odgovorili isto - ništa se ne može učini ako vlasnik stana ne surađuje.

"Vi možete doma uzgajati žohare, komarce, dimiti pršute, raditi što god želite - vama nitko ne može ništa ako vas u ne pusti u stan", naglasio je predstavnik stanara.

Strahuju da se ne prošire dalje. Onda to neće više biti problem jedne zgrade, nego cijeloga grada. U Rijeci su se stjenice pojavile prije mjesec i pol, o čemu je Dnevnik Nove TV već izvještavao. Tamo ih se još uvijek nisu uspjeli riješiti.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene