Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prirodno nadareni

Psi tragači dobivaju konkurenciju u spašavanju ljudi: Maleni su, brzo se kreću i imaju izvrstan njuh

Aktualno Galerija Štakori spasioci - 2 Štakori spasioci - 2 Foto: DNEVNIK.hr Štakori spasioci - 1 Štakori spasioci - 1 Foto: DNEVNIK.hr Štakori spasioci - 3 Štakori spasioci - 3 Foto: DNEVNIK.hr Štakori spasioci - 4 Štakori spasioci - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Štakori spasioci - 5 Galerija 1/8 >>
Policijski psi vrlo brzo bi mogli dobiti konkurenciju. Poglavito kad su u pitanju traganje i spašavanje tijekom prirodnih katastrofa. Za to se sada treniraju i štakori.

Uzbuna, a u pomoć stiže, ni više ni manje, nego štakor! Već više od godinu dana divovski štakori u Tanzaniji obučavaju se za operacije potrage i spašavanja. Ideja je ovo belgijske neprofitne organizacije, koja je prvo trenirala samo pse. No, tvrde, štakori mogu biti jednako dobro trenirani.

Pročitajte i ovo Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan" Ilustracija Teška nesreća Lavina u Švicarskoj odnijela tri života: Ne zna se ima li i nestalih

"Male su veličine i prirodna agilnost bi ih, nadamo se, trebala učiniti jako dobrima u ovom scenariju gdje se mogu stisnuti u malim prostorima i približiti svakoj žrtvi", objašnjava bihevioralna znanstvenica Donna Kean u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Ive Arambašić.

Ali ovo nisu uobičajeni glodavci. Ovo su afrički golemi štakori koji mogu težiti do kilograma i pol. Životni vijek im je desetak godina. Zahvaljujući izvrsnom njuhu, prilično su dobri u lociranju ljudi. Pomoć im je tek mali ruksak.

Štakori spasioci - 2 Štakori spasioci - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon pronalaska, vraćaju se onamo odakle su krenuli po svoju nagradu! Sada istraživači počinju povećavati zahtjevnost treninga.

"Dodali smo i druge stvari poput različitih zvukova koji se mogu očekivati kod rušenja, primjerice zvuk bušenja. Htjeli smo se uvjeriti da će štakori moći raditi pod takvim pritiskom i nije se činilo da im puno smeta", dodaje Kean.

Psi bi, čini se, mogli dobiti konkurenciju, a štakori - sa sebe maknuti imidž životinja kojima se rijetko tko veseli.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene