Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gigantski projekt

Šibenčanin (28) u Londonu radi posao koji je san svakog inženjera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Marko Kesić već je više od godinu dana u Londonu. Projekt na kojem je zaposlen trenutno je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Europi.

Šibenčanin Marko Kesić (28) već više od godinu dana radi kao inženjer geodezije na gigantskom projektu u Londonu. Tamo je naime, piše Šibenik IN, u tijeku izgradnja 120 kilometara duge trase podzemne željeznice, odnosno trenutno najvećeg infrastrukturnog projekta u Europi koji je vrijedan preko 15 milijardi funti.  Dovršetak projekta planira se za 2018. godinu.

Pročitajte i ovo Projekt obnove - Stara Vlaška - 5 Miču ono što mnogima smeta VIDEO, FOTO Dio samog središta Zagreba dobit će novo lice: Objavili kako će izgledati Požar kod Šibenika Gasi ga 50 vatrogasaca Veliki požar kod Šibenika: "Zbog vjetra se vatra brzo širi, a gašenje otežava i nepristupačan teren"

'U Londonu radim na mjerenju stanica koje su ogromne, a sam dolazak na gradilište govori ti da je riječ o gigantskom projektu. Da bi tamo radio, moraš proći sve žive kontrole, položiti ispite za sigurnost i nakon toga prolaziš zdravstvene testove da vide jesi li savršeno zdrav jer radiš pet katova ispod zemlje. Kad sve položiš, potpisuješ izjavu da nećeš širiti nacrte i onda se spustiš i mjeriš što trebaš', ispričao je Marko za Šibenik IN i dodao kako se radi je riječ o poslu koji je kao svaki drugi, ali je potrebno određeno vrijeme za naviknuti se.

Iz Perua u Lijepu našu: Svi je pitaju je li u Hrvatskoj našla ljubav života - no istina je potpuno drugačija

Kolege su mu ljudi iz cijelog svijeta, među kojima je najviše Engleza, a zatim Iraca i Španjolaca. Na smjenu od 12 sati se, kaže, brzo navikao. Radi 10 dana, nakon čega ima pravo na odmor u trajanju od pet dana i tada je obično u Hrvatskoj jer mu tvrtka uz smještaj i javni prijevoz plaća i avionske karte.

'Nakon godine dana u Londonu, shvatio sam da Britanci rade dosta više od nas, a takav ih radoholičarski glas i prati. Britancima se život svodi na posao, stalno rade, a kad su na godišnjem nikad nisu kući, već putuju po svijetu', ispričao je. No, poručuje da Hrvati žive mnogo bolje i kvalitetnije.

'Sve je imalo smisla'

Za Šibenik IN prisjetio se i dolaska u London koji je bio pomalo zbunjujući jer se ipak radi o jednom od najmoćnijih i najvećih gradova na svijetu. No, znao je da se radi o velikoj prilici koju mora iskoristiti, posebno jer nakon fakulteta nije sve išlo glatko pa je, među ostalim, u jednoj zagrebačkoj firmi završio na stručnom usavršavanju za 1600 kuna.

Australiju zamijenio hrvatskim otokom i oduševio fenomenalnom idejom

'Kad sam radio za 1.600 kuna, nije mi bilo drago, ali kad je danas ovakva situacija, vidim da je sve imalo smisla i da sam morao proći neke stepenice u poslu', kaže ovaj 28-godišnjak i dodaje da u Hrvatskoj situacija za geodete nije bajna jer nema puno posla.

U Šibeniku je često radi obitelji, prijatelja i djevojke. A iako se u Londonu može zamisliti nekoliko godina, tamo ne bi htio živjeti.

' London je idealan za život, ali na par godina i kad radiš osam, a ne 12 sati dnevno. Možda bih volio živjeti u Njemačkoj ili Norveškoj. Volim kad je hladnije, a riječ je o prilično uređenim zemljama u kojima su pravila jasna', zaključio je. Naravno, jednog dana, nakon inozemnih avantura, volio bi se vratiti u Šibenik.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene