Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspješan posao

Australiju zamijenio hrvatskim otokom i oduševio fenomenalnom idejom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
James Curać vratio se na hrvatski otok u koji je utkano sve najbolje što nudi Mediteran.

Ako postoji otok u koji je utkano sve najbolje što nudi Mediteran, onda je to Korčula. Od "onog kakav je nekad bio", Korčulani su ga izvrsno prebacili u 21. stoljeće i dobili najbolje od sredozemne arhitekture, gastronomije pa sve do stila života. Korčula potpuno zaslužuje mjesto među najpopularnijim otocima.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Ilustracija aviona kompanije LATAM Let iz noćne more VIDEO Najmanje 50 putnika ozlijeđeno tijekom avionskog leta: Jedna osoba u teškom stanju prevezena u bolnicu

Šesti po veličini hrvatski otok i danas je, kao i prije četrdesetak godina pravo čudo Mediterana. Srdačni domaćini, arhitektura koja u kamenu ispisuje stoljetnu povijest, mirisi smilja i lavande te okusi badema i rogača mnoge će vratiti u djetinstvo. A drugima otkriti ono najbolje što Mediteran nudi.

PRIZOR ZA ZGRAŽANJE - Čitatelj nam poslao dokaz teškog nemara na hrvatskoj obali

Do otoka se stiže kratkom vožnjom trajektom s Pelješca. Posjet je najbolje započeti obilaskom stare jezgre grada Korčule.

U obilasku povijesne jezgre grada možete posjetiti i kuću Marka Pola.

Doselio se iz daleke Australije

Iako oko toga postoje mnoga sporenja s Venecijom slavnog moreplovca Korčulani smatraju najpoznatijim stanovnikom. Navode kako njegova kuća na otoku odgovara prostoru koji od najranijih dana pripada obitelji Polo. Uskoro bi trebala početi njezina obnova.

Korčula je drugi hrvatski otok po broju stanovnika.

Neki od njih poput Jamesa Curaća na otok su se doselili iz daleke Australije. Njegovi roditelji, rođeni Žrnovci trbuhom za kruhom krenuli su na drugi kraj svijeta, a Jamesa je srce uvijek vuklo natrag u malo mjesto u središtu Korčule.

James je sjećajući se Žrnova iz svog djetinstva došao na jedinstvenu ideju ponuditi turistima safari na magarcima. Danas su šest Jamesovih magaraca i jedna mazga jedini registrirani na Korčuli.

VIDEO NY Times o mjestu u Hrvatskoj: Tamo ćete se osjećati kao kod kuće

Jahanje na magarcima oduševljava turiste, osobito Francuze.

Osim kao vrijedne životinje magarci su poznati i po svojoj svojeglavosti. James je osobito sretan jer, za privatne potrebe ima i skupocjenog magarećeg mlijeka.  Na safariju smo doznali i kako su magarci najsigurnija zaštita od zmija.

Osim arhitekturom i originalnom turističkom ponudom Korčula tradicionalni Mediteran u novom ruhu nudi i okusima.

Kolači koji su osvojili srca turista

Tradicionalni korčulanski kolači vlasnice slastičarnice Smiljane Matijace nastali prema stoljetnim recepturama, osvojili su srca turista sa svih strana svijeta.

Svake zime poznata slastičarka, inače dobitnica nagrade Zlatne ruke Hrvatske, potroši preko petsto kilograma naranče i limuna.

Njezin mali slatki raj navodi se u svim važnijim međunarodnim turističkim vodićima. Vlasnica je mislila da kad jednom u njih uđeš tamo ostaješ zauvijek, pa je je iznenadilo što je svake godine iznova zovu da je ušla u vodič.

Slastičarnici nudi dvije vrste ušećerenih badema i šest vrsta kolača. Recepte je preuzela od svoje bake, također slastičarke i prilagodila ih današnjim, konzumentskim vremenima.

Uz kolače koji su obilježili brojna djetinstva za posjeta otoku Marka Pola nemojte propustiti pogledati morešku, vitešku igru s mačevima koja se tu pleše još od 15. stoljeća. S njom će ova priča puna mirisa i okusa Mediterana biti potpuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene