Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kuhati ili kupiti pitanje je sad

Zimnica je pitanje tradicije, no ove godine za nju treba posegnuti dublje u džep. Izračunali smo koliko će stajati teglica domaćeg ajvara

Sezona je pripremanja zimnice, no domaćice ove godine neće imati računicu. Samo je rajčica u odnosu na prošlu godinu u prosjeku 35 posto skuplja. Skočila je i cijena krastavaca, rog paprike, patlidžana. Izračunali smo koliko će stajati teglica domaćeg ajvara.

U dvorištu Mande Kuvedžić u Ilači širi se miris kuhane rajčice. Recept se prenosi s generacije na generaciju.

''Naberemo, pa operemo u vodi, pa ga izrežemo i onda kad ga izrežemo malo ga izgnjavimo i stavimo ga prokuhati. Procijedimo ga kada je kuhan i još jedanput ga kuhamo'', otkriva svoju tajnu Manda koja će kuhanom rajčicom napuniti 40-tak boca. Na toplom i sigurnom čekat će zimu.

Zimnica je u Slavoniji pitanje tradicije. Dok se na selu uzgaja, povrće se u gradu kupuje. Ove je godine za to potrebno pripremiti dublje novčanike. ''Čujte, kad se sve kupi baš se ne isplati. Ali ja malo nešto napravim'', kaže Katarina iz Osijeka.

Cijene skočile u nebo

Povrće je zbog suše posvuda poskupjelo, a nekih kultura niti nema.

Cijene variraju od najjeftinijeg Osijeka do najskupljeg Zagreba, Splita i Siska. Prosječna cijena rajčice na hrvatskim tržnicama tako iznosi 12,07 kuna, krastavaca kornišona 12,32 kune, rog paprike 14,94 kune, a patlidžana 12,83 kune po kilogramu.

''Više to danas nije isplativo, jedino što znamo što kupimo, jer domaće je ipak domaće'', kaže smatra Osječanka Marica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 27 posto izdvajamo na hranu Skupo, skuplje - cijene lete u nebo: Stručnjak otkrio može li se očekivati kraj rasta i popuštanje pritiska na obiteljski budžet

Najskuplje će biti napraviti ajvar. Za deset teglica trebat će 15 kilograma rog paprike, pet kilograma patlidžana i gotovo dvije i pol litre, također poskupjelog, ulja. Samo namirnice, bez skupljeg plina, stajat će 324 kune, odnosno, jedna teglica izaći će 32 kune. Istodobno, u dućanima se nudi za 10-tak kuna manje.

Iako će Slavonke proći povoljnije, jer su cijene na tržnicama i nakon poskupljenja ondje najniže u zemlji, prodavači se žale da nema potražnje. ''Imala sam možda tri žene koje su rekle: 'Treba mi malo cvjetače, malo paprike, paradajza'. To su maksimum tri žene'', rekla je proizvođačica povrća Renata Drašković.

Pročitajte i ovo Berba paprike - 7 POVRTLARI U PROBLEMIMA Hoćemo li ove godine i domaći ajvar plaćati - skuplje? "Godina je jedna od najtežih otkada smo u proizvodnji paprike..."

Zimnicu će ove sezone tako pripremati samo rijetke domaćice. Na osječkoj tržnici domaća se zimnica može kupiti i gotova. Staklenka sataraša je 15 kuna, ajvara 25, a litra domaće kuhane rajčice 20 kuna.

Kuhati ili kupiti. Ove sezone trebat će dobro odvagnuti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene