Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ima li novca za kupovinu

Nova runda oko nabave aviona: Vijeće za obranu traži osnivanje međuresornog povjerenstva

Dino Goleš prati sjednicu Vijeća za obranu (Foto: Dnevnik.hr)
Dino Goleš prati sjednicu Vijeća za obranu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dino Goleš prati sjednicu Vijeća za obranu (Foto: Dnevnik.hr) Dino Goleš prati sjednicu Vijeća za obranu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ministar financija Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Ministar financija Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ministar obrane Damir Krstičević (Foto: Dnenvik.hr) Galerija 1/3 >>
U Banskim dvorima održava se sjednica Vijeća za obranu na kojoj, uz premijera, sudjeluju i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i vojni vrh. Ovo je prva sjednica nakon propale nabave izraelskih aviona.

Državni i vojni vrh raspravljaju što nakon propalog dogovora s Izraelcima od kojeg je prošlo pola godine. Ministar obrane Damir Krstičević uoči sastanka kratko je poručio kako su sve strane dobro pripremljene te kako je nabava aviona prioritet Hrvatske vojske i Vlade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za istim stolom Sazvana sjednica Vijeća za obranu: Predsjednik Milanović i premijer Plenković o nabavi borbenih aviona Izraelski F16 (Foto: AFP) Sastanak vijeća za obranu Hrvatsko nebo čuvat će izraelski F-16 borbeni avioni, Plenković: "Ovo je dugoročna odluka za jačanje hrvatskih oružanih snaga"

Krstčiević nije htio otkriti razmatraju li se novi ili polovni avioni niti o kojem se broju zrakoplova radi. ''Najbitnije je da smo se pripremili i ja sam zahvalan što ćemo danas raspravljati o tome strateški važnom pitanju za Hrvatsku. Vi znate moj stav i da nama avion treba, avion u funkciji i mira, sigurnost, budućih generacija, da nije ista vojska, nije ista ni država. Znamo i koliko je u Domovinskom ratu taj višenamjenski borbeni avion značio i što su nam značili piloti'', rekao je Krstičević.

Ministar financija Zdravko Marić uoči sastanka nije želio otkriti ima li Hrvatska novčana sredstva za nabavku aviona.

Iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske su priopćili da je Vijeće predložilo osnivanje međuresornog povjerenstva za nabavu višenamsjenskog borbenog aviona.

Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš nelsužbeno doznaje da Hrvatska razgovara sa SAD-om i Švedskom, no nije poznato kakve avione traži. Te zemlje od Hrvatske očekuju konkretno pismo namjere za nabavu aviona, odnosno što tražimo i po kojoj cijeni, novo ili polovno i tako dalje, kako bi mogli poslati ponude i početi s pregovorima.

Iz Ministarstva obrane se doznaje da ministar Krstičević. nakon propale nabavke s Izraelcima. želi proširiti svoj pregovarački tim novim stručnjacima za vojno oružje. Predsjednica od Vlade traži da odluku o nabavi donese do kraja godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene