Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pritisak društvenih mreža

Žene koje su mitu savršenstva rekle - dosta: "To je moj osobni i društveni eksperiment"

Realan prikaz ženskog tijela - 1
Realan prikaz ženskog tijela - 1 Foto: Provjereno
Besprijekorna lica, figure nedostižnih mjera, danas, više nego ikad, privlače sa društvenih mreža. Realna slika ženskog tijela gotovo je u potpunosti zamućena trenutačno najpopularnijim alatom modne industrije - photoshopom, a filteri i društvene mreže nas uvjeravaju da savršenstvo itekako postoji. Photoshop je naime postao sastavni dio gotovo svake druge objavljene fotografije na društvenim mrežama! I dok jedne veseli, druge to frustrira i nabija im komplekse.

Provjereno večeras donosi priču o ženama koje su mitu savršenstva odlučile reći dosta. One su odlučile ne šminkati se, ne farbati kosu i ne depilirati se. S druge strane, kažu sugovornice priče, nisu li ekstremne i nerealne fotografije na društvenim mrežama?

''I ja sam sama neko vrijeme puštala dlake ispod pazuha i ono, to je bio za mene moj nekakav osobni i društveni eksperiment upravo da vidim kako će društvo reagirat, reagirali su ono…. Pogledi u tramvajima kad se ruka digne da se primim za štangu kao što s njom ne valja?!'', govori Zorana, likovna pedagoginja.

Na drugom kraju svijeta Candace potvrđuje kako je važno biti dosljedan i vjeran sebi. Iako na prvi pogled ''nesavršenog'' izgleda, Candace je model.

Realan prikaz ženskog tijela - 1 Realan prikaz ženskog tijela - 2 (Foto: Provjereno)

''Kao dio tog puta prihvaćanja same sebe i suočavanja sa sobom bio je i taj prestanak depiliranja. Dopustila sam sebi da osjećam sram zbog toga i neku krivnju. Dopustila sam si svaki nelagodan osjećaj koji se pojavio u mom tijelu. Bilo je jako teško, ali itekako vrijedno zbog ovoga gdje sam i što sam danas. Volim se i prihvaćam se u potpunosti", kaže Candace.

Pročitajte i ovo Tena Šimonović Einwalter ZDRAVSTVENA POMOĆ ZA ŽENE Pučka pravobraniteljica: "Podaci iz medija govore o brojnim situacijama u kojima se zakonske odredbe ne provode"

Prihvatiti sebe za mnoge je težak zadatak, pogotovo za mlade. Pritisak koji im stvaraju savršene fotografije na društvenim mrežama sve je veći. ''Stvarno ima sve više i više kriznih intervencija, a krizne intervencije se događaju kad se u biti neka nesreća dogodi u sklopu škole. Nerijetko su to nekakvi suicidi mladih ljudi.'', govori psihologinja.

Pročitajte i ovo Ilustracija BESPLATNO I ANONIMNO Pokrenuta platforma za prijavu kršenja prava žena u području zdravlja: Nasilje u bolnicama ne smije biti tabu tema

Nerealno i umjetno postalo je idealno. Kako građani komentiraju standarde ljepote, provjerila je ekipa Provjerenog. Cijelu priču pogledajte večeras u 23:30 na Novoj TV!


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene