Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZDRAVSTVENA POMOĆ ZA ŽENE

Pučka pravobraniteljica: "Podaci iz medija govore o brojnim situacijama u kojima se zakonske odredbe ne provode"

Tena Šimonović Einwalter
Tena Šimonović Einwalter Foto: DNEVNIK.hr
Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter pridružila se pozivu svim nadležnim institucijama da žurno pristupe iznalaženju rješenja koja će osigurati da žene ne budu uskraćene za zdravstvenu pomoć radi prekida trudnoće u skladu s pozitivnim propisima.

U tijeku rasprave o postupanju bolnice Sv. Duh i zdravstvenog sustava prema Mireli Čavajdi, pučka pravobraniteljica je poručila da propise treba tumačiti uvažavajući zdravlje i odluku žena koje trebaju dobiti potpune informacije, dok sustav treba postupati brže u hitnim slučajevima.

Poduprla je stajalište pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te kao institucija nadležna za zaštitu ljudskih prava i sloboda istaknula niz pravno definiranih odgovora na posljednjih dana otvorena pitanja.

Pravobraniteljica upozorava da podaci iz medija govore o brojnim situacijama u kojima se zakonske odredbe u Hrvatskoj ne provode, a žene imaju značajne prepreke pa odlaze u Sloveniju na prekid trudnoće.

Istaknula je da komisija prvog stupnja može odobriti prekid trudnoće na zahtjev trudne žene i, suprotno onome što se navodi u javnosti, te da nije ključna činjenica bi li se dijete rodilo živo, već da se "može očekivati da će se dijete roditi s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama".

Vezano za stav da se prekid trudnoće do 22. tjedna smatra pobačajem, jer dijete ne može preživjeti, a poslije toga da je riječ o izazvanom porodu zbog čega se govori o feticidu, pravobraniteljica kaže da zakon ne navodi nikakva ograničenja u pogledu tjedana trudnoće u iznimnim situacijama.

Pučka pravobraniteljica suglasna je sa stajalištem da je gospođi Čavajdi narušeno pravo na potpune informacije sukladno zakonu.

Upozorila je da brojne pritužbe koje zaprima vezano za pristup zdravstvenoj zaštiti ukazuju na širi problem neadekvatnog informiranja pacijenata o njihovim pravima te poručila da je dužnost nadležnih hitno iznaći rješenje za slučaj Čavajde, ali i poduzeti niz mjera kako bi unaprijedili zdravstveni sustav.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna LJUDSKA PRAVA Pučka pravobraniteljica o presudi o smrti male Madine: ''Treba mijenjati sustav, o tome je govorio i Božinović''

Pročitajte i ovo Tena Šimonović Einwalter - 2 TEŠKA GODINA Pučka pravobraniteljica objavila novo izvješće te otkrila koja su područja najkritičnija: "Vidimo da građani ne znaju koja prava imaju"

Pravobraniteljica je vezano za pravo priziv savjesti istaknula da je i ranije upozoravala bolnicu Sveti Duh u povodu medijskih objava o nedostupnosti prekida trudnoće zbog priziva savjesti svih djelatnika te bolnice te upozorila da je s obzirom na broj liječnika koji se pozivaju na priziv savjesti problem potencijalno i značajniji.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene