Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije bio rado viđen gost

Incident na prosvjedu, Zagrepčani potjerali bivšeg čelnika oporbe: "Imat ćeš svoju presicu, ajde makni se"

Aktualno Galerija Prosvjed ispred rasadnika Zrinjevca - 1 Prosvjed ispred rasadnika Zrinjevca - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed ispred rasadnika Zrinjevca - 2 Prosvjed ispred rasadnika Zrinjevca - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed ispred rasadnika Zrinjevca - 3 Prosvjed ispred rasadnika Zrinjevca - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prosvjed ispred rasadnika Zrinjevca - 4 Galerija 1/4 >>
Ogorčeni Zagrepčani okupili su se ispred rasadnika Zrinjevac kako bi prosvjedovali protiv skladištenja biootpada. Ondje je bio i Davor Bernardić, no prosvjednici su ga brzo udaljili.

U Zagrebu se dogodilo nešto što se rijetko viđa u Hrvatskoj. Građani su pred kamerama otjerali jednog političara sa svog skupa.

Naime, stotine Zagrepčana prosvjedovalo je ispred rasadnika Zrinjevca, a ondje im se pridružio i bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji nije bio rado viđen gost.

"Ukinite dozvolu, ukinite dozvolu", skandirali su okupljeni Zagrepčani u glas, složni oko jednog cilja.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Peđa Grbin na sjednici Glavnog odbora SDP-a Alternativno rješenje Zna se tko bi mogao zamijeniti Milanovića: Ovo su ljudi koji bi SDP trebali odvesti do pobjede

"Zahtijevamo da gradonačelnik održi dano obećanje da se otpad više neće dovoziti na lokaciju i da svoje obećanje sprovede u djelo ukidanjem dozvole", izjavila je Maris Špero iz inicijative Maksimir za Zagreb.

Riječ je o dozvoli, kojom u kompostani idućih deset godina imaju pravo uz zeleni, skladištiti i biootpad iz kućanstava te druge vrste.

"200 tona gume, 200 tona plastike i tu je još dosta podstavaka kojim oni sebe pokrivaju", tvrdi Petra Pavlek.

"Nećemo mirovati, nedamo se trovati", moglo se čuti na prosvjedu.

Strahuju za zdravlje

Smrad im je nepodnošljiva, strahuju i za zdravlje.

"Nije problem ako smrdi, ako je to zdravo, ali ovo su nezdravi plinovi koje mi udišemo i naša djeca", zabrinuta je Kristina Palić.

Pročitajte i ovo Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?"

Za zdravlje su zabrinuti mnogi.

"Po struci sam liječnik, živim ovdje i smtram da što se tiče zdravstvene perspektive apsolutno nepriohvatljivo da ovo bude ovdje", tvrdi Arijan Širac.

Neki su ukazali na dvoličnost gradske vlasti.

"S obzirom na njihova predizborna obećanja i ono što su propagirali i zelene politike u koje su se kunili, ovo je jednostavno sramota", rekao je Domagoj Jukić.

Tomašević optužio oporbu

Gradonačelnik tvrdi da im ne može ispuniti zahtjev.

"Zato što su dozvole upravni postupci na koje ja ne mogu utjecat. I prije se tamo biootpad mogao dovozit po dozvoli. Ali ponavljam, mi nećemo dovozit biootpad već samo zeleni otpad i sada je tamo samo zeleni otpad. Jučer su raspisani izbori i eto danas prosvjedi. Jako zanimljivo, a na prosvjedu sve redom oporbeni političari", kazao je gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Splitu Žena fotografira brave na ulaznim vratima u zgradi: Policija upozorava građane

Ali pokušaj da političari preuzmu fokus, prosvjednicima se nije svidjelo pa su tako s održavanja skupa udaljili člana Socijaldemokrata Davor Bernardića.

"Imat ćeš svoju presicu, ajde makni se", poručio je jedan prosvjednik Bernardiću.

Građani su gradonačelniku jasno dali do znanja da dozvolu može i mora preispitati.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene