Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Investitor kaže da ima sve dozvole

U Dubrovniku se gradi, ali gradnju prate prosvjedi: "Ne poštuju se propisi, zakoni ove države postoje samo na papiru"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjedovalo se danas u Dubrovniku zbog nezadovoljstva na gradilištima. Građani poručuju da zakoni i propisi vrijede samo na papiru, a investitori kažu da za sve imaju dozvole. Nezadovoljstvo građana i prosvjedi rezultat su nereda koji u Dubrovniku vlada godinama.

Stanari Ulice Đela Jusića u Dubrovniku od ranog jutra su na nogama, prosvjeduju zbog dva gradilišta u svojoj ulici...

Pročitajte i ovo Prosvjed na Science Po Protjerano je 70-ak prosvjednika Prosvjedi ne staju ni u Francuskoj: Policija evakuirala propalestinske prosvjednike Prosvjed na UCLA-u Studenti ne odustaju VIDEO/FOTO Noć kaosa na američkim sveučilištima: Policija upala u kampove, stotine prosvjednika uhićene

"Ovdje je projektna dokumentacija skroz neusklađena, dimenzije temelja, širenje zidova, ovdje se misli napraviti zgrada 5 + 2“, kaže Nino Klečak, organizator prosvjeda.

Investitor tvrdi ima sve dozvole i suglasnost konzervatorskog odjela. No potvrdu toga nismo dobili.

Drugi problem je objekt koji je nekada bio garaža, prosvjednici tvrde da je ušao u javnu površinu. Investitor tvrdi da je sve po projektu, radi se o 7 centimetara izolacije. No konzervatori su obustavili radove i naložili uklanjanje nepravilnosti.

"Ne poštuju se propisi, zakoni ove države postoje samo na papiru. Svatko radi što hoće“, kaže Slavko Grgić.

"Mi smo postali grad slučaj“, smatra Živana Klečak.

Loš GUP, kažu nezadovoljni stanari, koji je donesen još u doba Dubravke Šuice, pokazuje sve svoje mane, a građani svakim danom sve više negoduju. I stanari Solinske ulice žale se već mjesec dana zbog načina gradnje, svojatanja prostora, a snimili su i udar kamiona u kuću.

"Šteta će biti naplaćena od osiguranja, ali šteta koja nam nastaje psihičkim maltretiranjem, to nikome ništa“, kaže Victoria Ogresta.

Predstavnik investitora pak poručuje da se njima nanosi velika šteta, rade po pravomoćnoj građevinskoj dozvoli poštujući sve okvire i pravilnike, a građani parkirajući vozila na cestu izvođačima radova onemogućuju rad. O svemu se očitovala i građevinska inspekcija:

"Investitor za izvođenje navedenih radova posjeduje građevinsku dozvolu iz 2016. godine, te je ishodio rješenje o produženju važenja građevinske dozvole. Inspekcijskim pregledom nisu utvrđene povrede odredbi Zakona o gradnji“, odgovorio je Državni inspektorat.

Građani su ljutiti, no čini se da nije GUP jedini problem. Izdavanje dozvola ide u reviziju nakon ostavke pročelnice gradskog ureda, idu i prijave.

"Sada će se pokrenuti teža povreda službene dužnosti, sukladno statusu i pravilniku Grada Dubrovnika i naravno sukladno Zakonu o službenicima i namještenicima. Trebali su mi konkretni dokazi i kada su došli onda smo mogli konkretno razgovarati“, rekao je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Koliko je dozvola izdano na krivi način, je li se i kako nekome pogodovalo? Nadležne institucije itekako će imati posla u uredima Grada Dubrovnika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene