Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pada razina zagađenosti

Ministar zdravstva umiruje građane Slavonskog Broda, ali zabrana korištenja vode ostaje na snazi; ministar Ćorić odgovornost prebacuje na grad

Ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Problemi s vodom u Slavonskom Brodu i okolici ne prestaju. Ministar Tomislav Ćorić govorio je o tom problemu.

Tijekom konferencije za novinare ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da nema opasnosti za zdravlje, jer su razine ugljikovodika u vodi bile povišene u petak, ali danas više nisu. ''Čim je bila dojava o incidentu, u petak su u vodi pronađeni povišeni ugljikovodici i bila je preporuka da se voda prestane uzimati za piće i hranu. Bila je povišena razina samo ugljikovodika, ali sve ostalo što se nalazi u gorivima, nije bilo povišeno. Nalazi se rade svaki dan i svi kasniji rezultati su u granici normale. Opasnosti nije bilo ni za one koji su vodu uzimali kada je i bila povišena razina ugljikovodika. Za sada štete nema. Na sreću, posljedica po zdravlje neće biti'', rekao je Kujundžić.

Pročitajte i ovo Stjepan Aščić i Mirko Duspara (Foto: Dnevnik.hr) Brođani i dalje bez vode Direktor Vodovoda najavio nove kaznene prijave, Duspara "oprao" ministra: "Da ima imalo morala, već bi u petak dao ostavku" Slika nije dostupna Policija podnijela kaznenen prijave Objavljena nova analiza vode u Slavonskom Brodu: Gradonačelnik i dalje iznosi teške optužbe

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izvijestio je da unatoč analizi nije ukinuta zabrana korištenja vode za piće i hranu. ''Sljedeća dva do tri mjeseca nećemo biti u mogućnosti zadovoljiti svim potrebama za pitkom vodom i bit će redukcija vode dok se ne dođe do dugoročnog rješenja'', kazao je Ćorić.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đureković rekao je da su Hrvatske vode počele s koordinacijom aktivnosti kako bi osigurali preduvjete da se isporuče rezervne količine pitke vode iz drugih vodocrpilišta.

Objasnio je da crpilište Sikirevci ima već nekorištene cjevovode koje će sada ući u upotrebu uz nadogradnju dodatnih cijevi. Potrebno je izvršiti još dodatnih prespajanja. Aktivnosti se privode kraju. ''Od sutra ćemo moći započeti s punjenjem cjevovoda koji ide prema Slavonskom Brodu, treba ga i dezinficirati'', rekao je Đureković.

Na konferenciji sudjeluje i državni tajnik Mario Šiljeg, pomoćnica ministra za vodno gospodarstvo Elizabeta Kos i pomoćnica ministra za inspekcijske poslove Snježana Hopp.

''Održavanje sustava vodovoda je u nadležnosti grada''

Šiljeg je pojasnio kako funkcionira održavanje vodovoda, a ministar Ćorić rekao je da je održavanje sustava vodovoda u nadležnosti gradskog vodovoda i trebali su zamijeniti filter još 2010.

Ćorić nije želio komentirati optužbe gradonačelnika Slavonskog Broda Mirka Duspara. ''Gospodin Duspara je u proteklim danima doista govorio sam o sebi'', kaže Ćorić te dodaje da s njim neće razgovarati.

Podsjetimo, direktor "Crodux energetike" Branko Radošević u utorak je, na mjestu gdje se poduzimaju mjere sanacije onečišćenih površina, ponovio stajalište te tvrtke kako taj incident ne može biti povezan s onečišćenjem vode na vodocrpilištu s kojeg se opskrbljuju Slavonski Brod i okolica.

O cijelom slučaju na zajedničkoj konferenciji za novinare govorili su i Antun Valić, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske, te Mirela Šmital, županijska državna odvjetnica.

Državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu podnesene su, rečeno je, dvije kazene prijave gradonačelnika i Vodovoda zbog kaznenog djela onečišćenja okoliša i djela dovođenja u opasnost života, a sve zbog analize koja je pokazala da u vodi postoji znatno povećana koncentracija ugljikovodika.

Pripreme za sanaciju zone ekološkog incidenta koji se dogodio u srijedu na zapadnom ulazu u Slavonski Brod počele su u utorak ujutro, a gradonačelnik Mirko Duspara, koji je stajao po strani i pratio radove, rekao je kako je to trebalo odmah učiniti te da je Grad naručio neovisnu analizu zagađenog tla i učinit će to i za vodu.

Brodski gradonačelnik je naime pokušao uzeti uzorke za vlastitu analizu.

''Ne vjerujem institucijama, glavni inspektor govori da istjecanje nije uzrok zagađenja. Imam dosta razloga da ne vjerujem'', kazao je Duspara i najavio kako bi se analize mogle provoditi i izvan Hrvatske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene