Brođani će i danas po pitku vodu odlaziti do cisterni koje su postavljene na području Slavonskog Broda. Na konferenciji za medije u Slavonskom Brodu direktor tamošnjeg Vodovoda najavio je podizanje kaznenih prijava zbog netočnog informiranja i klevete.

Galerija Slavonski Brod (Foto:Ivica Galovic/PIXSELL) +0 Stjepan Aščić i Mirko Duspara (Foto: Dnevnik.hr)

Stanovnici Slavonskog Broda i dalje su bez pitke vode iz svojih slavina, a nabavljaju je iz cisterni i spremnika na nekoliko mjesta u gradu.

Vezani članci Daliboror Vašarević iz građanske inicijative (Foto: Dnevni.hr) Dok se vladajući prepucavaju, građani Slavonskog Broda su zbunjeni: ''Svi smo zabrinuti, nitko ne zna koje su posljedice'' Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda (Foto: Dnevnik.hr) Gradonačelnik Duspara: ''Radilo se po nalogu tvrtke koja je izazvala incident, to izaziva sumnju da se radilo iza leđa građana Sl. Broda''

Zbog izjave ministra okoliša Tomislava Ćorića, kako se ovaj slučaj ugljikovodika u vodi mogao spriječiti da je grad održavao sustav, gradonačelnik Mirko Duspara odgovorio mu je na današnjoj konferenciji za medije kako štiti krupni kapital i skriva rezultate analize vode. Tvrdi da ih grad nije dobio pa su sami naručili analize. 

Na konferenciji za medije prvi je govorio direktor brodskog Vodovoda Stjepan Aščić i najavio podnošenje novih kaznenih prijava zbog ministrovih izjava.

"Vodovod Slavonski Brod proglašen je kao glavni krivac za sve što se događa zadnjih dana. Kao odgovorna osoba, moram vas obavijestiti da smo u cijeloj ovoj kriznoj situaciji postupali odgovorno, sukladno zakonu, i čim smo dobili analize, obavijestili smo medije i javnost da voda nije ispravna za piće. Osnovan je stožer. Odgovorno smo odradili posao, osim prvi dan kada je bilo malo kaotično", rekao je Aščić.

"Moram reći da analiza sirove vode u Slavonskom Brodu... nikada se na crpilištu Jelas nije pojavila količina ugljikovodika ni blizu ovim koncentracijama koje su se pojavile. Okrivljeni smo da smo mogli pravilnim održavanjem to napraviti, ali to nije moguće. Ja ću danas vjerojatno podnijeti kaznene prijave za netočno informiranje i klevetu i sazvati izvanrednu sjednicu nadzornog odbora, a gradonačelnik uvijek ima stavljen moj mandat na raspolaganje u ovoj situaciji", rekao je direktor brodskog Vodovoda.

"Moram analizirati što je točno tko rekao i na osnovu toga ćemo postupiti. To radim prvenstveno zbog interesa trgovačkg društva i Grada. Gradonačelnik uvijek ima moj mandat na raspolaganju, on je moj šef", dodao je.

"Ministri su došli u grad na gotovo"

Gradonačelnik Mirko Duspara rekao je kako je u dobroj vjeri da zaštiti građane Broda tražio hitnu intervenciju nakon incidenta koji se dogodio.

"Mi danas četvrti dan nemamo podatke, nego idemo na riječ ministra koji je nažalost upropastio Uskrs jer je bio na telefonu. Moram vas podsjetiti da su ministri došli u grad na gotovo. Nije bilo nikakvih problema. Sad štiteći privatne interese, prebacujemo odgovornost na gradsko trgovačko društvo, na grad, a samim time i na 90 tisuća građana. Ja bih vas podsjetio na nalaze, zadnji je odrađen 22. 3. Nalaz je bio gotov 28. u jutarnjim satima i dobili smo koja je koncentracija ugljikovodika. Kad se dogodi izlijevanje nafte, dignu se svi na noge. Kod nas se to dogodilo i oni šest dana ostave mjesto bez nadzora", rekao je Duspara. Dodao je da priču o 150 litara više neće komentirati jer on vjeruje da su iscurile tisuće litara nafte i da se neke stvari pokušavaju zataškati.

"Što je od 28. do jučer kad su krenuli s radom, samo sam to pitanje postavio ministru. Zašto njegove službe nisu odradile posao? Nema te tvornice vode koja je programirana da od nafte radi vodu", rekao je Duspara. Dodao je kako je očekivao da će ministar zaštititi građane i da bi, da ima imalo morala, već u petak podnio ostavku.

"Izlila se neodređena količina naftnih derivata, a ministarstvo nije dalo priopćenje. To se može dogoditi samo u Republici Hrvatskoj", rekao je Duspara.

"Tražimo od policije da provjeri što se dogodilo s našim bunarima i od ministarstva da ne štiti zagađivače", rekao je Duspara.

Neovisna analiza: "Ne znamo kriju li se od nas podaci"

On danas ili sutra očekuje rezultate neovisne analize. "Mi svaki dan tražimo podatke koje ne dobivamo. Zašto mi koji smo direktno ugroženi ne možemo znati podatke. Ne znamo kriju li se od nas podaci", objasnio je Duspara razloge izrade neovisne analize.

"Netko nam kaže da je treći dan nagli pad, odnosno da je samo na jednom mjestu povećana koncentracija. To je nemoguće, nemoguće je ovu koncentranciju ugljikovodika izbrisati za tri dana", rekao je.

Kaže da je sada manja potreba za cisternama jer su na mjesnim odborima postavljene vodospreme. Kad se one isprazne, cisterna kruži i popunjava ih.

"U Zagrebu su se pogrešno postavili. Da je u ovoj državi neovisno sve što treba biti, onda bi inspekcije izašle neovisno. Dobili bi nalaz da je incident uzrokovao taj i taj. Veće mjere zaštite su kad se na cesti okrene cisterna nego ovdje gdje je isteklo tko zna koliko nafte", rekao je Duspara odgovarajući na pitanje što očekuje da će se događati.

Ministar Marić: "Bio sam u Brodu kod roditelja i sigurno nije ugodna situacija"

Situaciju u Slavonskom Brodu komentirao je ministar financija Zdravko Marić.

"Bio sam u Brodu kod roditelja i sigurno nije ugodna situacija. Naravno da što prije treba razriješiti ovu temu i omogućiti pitku vodu svima. S kim god sam razgovarao, kažu kako je ovo neugodna situacija. Sigurno da šesti po veličini grad u Hrvatskoj ovo ne zaslužuje. Sad se svi fokusiraju na to tko je odgovoran, a mislim da bi se prije svega trebali usredotočiti na traženje rješenja, a potom razgovarati i pronaći krivca", kaže Marić.

Poručio je kako građane ne zanimaju političke prepirke, već pitku vodu žele dobiti čim prije.

"Moram pohvaliti pripadnike Crvenog križa i vojske koji su na Uskrs išli po kućama te starima i nemoćnima donosili toplu vodu. Ova naša vječna hrvatska solidarnost i dušebrižnost opet se pokazala na djelu“, rekao je Marić.

Na tvrdnje gradonačelnika Duspare kako je ministar Ćorić zataškao cijeli slučaj, Marić odgovara kako nije došlo do bilo kakvog zataškavanja.

Brođani i dalje bez vode

A dok su Brođani bez vode, posljednje dane obilježile su optužbe koje pljušte na sve strane. Gradonačelnik Duspara tako je optužio ministarstvo i naftnu tvrtku da kriju istinu, a ministar zaštite okoliša optužio je gradsku upravu da nije održavala vodovodne cijevi te da se ponašala nemarno.

Tomislav Ćorić izjavio je naime u utorak na konferenciji za novinare da je dio ekološke katastrofe u slavonskobrodskom vodovodnom sustavu mogao biti spriječen da se na odgovarajući način održavalo vodocrpilište Jelas, što je u nadležnosti Grada Slavonskog Broda.

Ministar Ćorić rekao je i da najnoviji rezultati analize vode izuzete u Slavonskom Brodu zovu na optimizam, ali to nipošto ne znači da se ukida zabrana vode za piće i kuhanje. Izvijestio je i kako na vodocrpilištu Jelas nije od 2001. promijenjen filtar za aktivni ugljen, iako je to trebalo učiniti još 2010. godine.

U utorak je objavljeno da prema rezultatima analize vode s vodocrpilišta Jelasa kod Slavonskoga Broda, pada razina ugljikovodika, no voda i dalje nije za piće i prehranu.

Na konferenciji za medije održanoj također u utorak državna odvjetnica Mirela Šmital rekla je da su Županijskome državnom odvjetništvu u Slavonskome Brodu gradonačelnik Mirko Duspara i Vodovod d.o.o. podnijeli protiv nepoznatog počinitelja kaznene prijave zbog onečišćenja okoliša i dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom i sredstvom.

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju