Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije prvi put

FOTO Ustaškim simbolima išarali pravoslavnu crkvu, uključila se i policija

Pravoslavna crkva sv. Trojice u Bjelovaru - 3
Pravoslavna crkva sv. Trojice u Bjelovaru - 3 Bjelovar live
Aktualno Galerija Pravoslavna crkva sv. Trojice u Bjelovaru - 1 Pravoslavna crkva sv. Trojice u Bjelovaru - 1 Foto: Bjelovar live Pravoslavna crkva sv. Trojice u Bjelovaru - 2 Pravoslavna crkva sv. Trojice u Bjelovaru - 2 Foto: Bjelovar live Pravoslavna crkva sv. Trojice u Bjelovaru - 3 Pravoslavna crkva sv. Trojice u Bjelovaru - 3 Foto: Bjelovar live +0 Pravoslavna crkva sv. Trojice u Bjelovaru - 4 Galerija 1/4 >>
Netko je tijekom noći iscrtao grafite na zaštićenom spomeniku kulture u Bjelovaru. Policija traga za počiniteljem ili više njih.

Nepoznati je počinitelj u noći na četvrtak na pročelju srpske pravoslavne crkve Sv. Trojice u Bjelovaru sprejom ispisao nekoliko grafita slova U s križićem u sredini, uz natpis "za dom spremni".

Na novoobnovljenoj crkvi ispisani su i brojevi 14/88, koji su kao numerološka kombinacija u uporabi među neonacistima. Naime, broj 14 označava slogan od četrnaest riječi na engleskom jeziku ("We must secure the existence of our people and a future for white children", odnosno "Moramo osigurati budućnost svojih ljudi i budućnost za bijelu djecu") Davida Lanea, pripadnika rasističke organizacije The Order, dok broj 88 – označava izraz Heil Hitler. Broj osam stoji za osmo slovo engleske abecede H.

Zbog kaznenog djela oštećenja tuđe stvari slučaj istražuje i policija Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, piše Bjelovar live.

Pročitajte i ovo Sarajevo, ilustracija velika zagađenja U Sarajevu na snazi uzbuna: "Stanje je alarmantno"

Pročitajte i ovo Prometna nesreća između Fažane i Galižane - 5 Smrt na cesti FOTO U slijetanju automobila poginula osoba: Policija objavila sve detalje i uzrok nesreće

Ovo nije prvi put da se spomenuta crkva našla na meti vandala. Isto slovo na zaštićenom spomeniku kulture osvanulo je i 2017., a počinitelje je policija tada pronašla.

Na grafite reagirao i gradonačelnik

Dario Hrebak, gradonačelnik grada Bjelovara, je izrazio žaljenje radi grafita na pravoslavnoj crkvi te istaknuo kako bi se trebala promijeniti svijest političara da bi došlo do promjena.

"U Bjelovaru žive 22. nacionalne manjine i to napraviti na srpskoj pravoslavnoj crkvi za mene je jednako kao da je netko takvo nešto napravio na katoličkoj crkvi

Smatram da u ovoj situaciji nije bitno hoće li to biti regulirano ovim ili onim zakonom nego mijenjanje svijesti onih u Hrvatskoj koji imaju obvezu biti odgovorni, a to su saborski zastupnici i političari, neovisno o stranci kojoj pripadaju. To će će biti puno efikasnije od zatvorske kazne", izjavio je Hrebak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene