Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PAZITE ŠTO RADITE

Ne berite ovu gljivu: Izaziva smrtnost kod djece u 100 posto slučajeva, pet puta više Hrvata se otrovalo ovog mjeseca nego lani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U posljednjih mjesec dana više od 30 građana otrovalo se gljivama, a neki od njih završili u i na intenzivnom liječenju te im prijeti transplantacija organa.

"U odnosu na listopad 2021. godine, u istom mjesecu 2022. godine zamijećen je peterostruki porast poziva zbog otrovanja gljivama. To se može pripisati izrazito dobroj gljivarskoj sezoni ove jeseni", rekla je za Jutarnji list dr. sc. Zrinka Franić, liječnica u Centru za kontrolu otrovanja i poslijedoktorandica na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Ove jeseni izražen je porast konzumiranja zelene pupavke, panterove muhare te otrovnih pečurki.

Kod najtežih slučajeva, kao što je otrovanje zelenom pupavkom, koja je najotrovnija gljiva u Hrvatskoj, pacijent zahtijeva intenzivnu liječničku skrb zbog mogućnosti zatajenja jetre i bubrega te je u velikom broju slučajeva jedino učinkovito liječenje transplantacija jetre. Pupavke sadrže desetak smrtonosnih toksina, od kojih su najotrovniji faloidini i amanitini. Kod otrovanja pupavkama dolazi do razvoja faloidinskog sindroma koji počinje desetak i više sati nakon konzumacije, čak i nakon nekoliko dana. Smrtnost kod odraslih je 30-50 posto, a kod djece u 100 posto slučajeva otrovanja", rekla je  kaže dr. Franić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Više ljudi imalo simptome Baka trovačica prodavala nejestive gljive na tržnici: "Skupljala je i neke šarene, s crnim pjegama..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tragedija u Austriji Kobna zabava: Mladići iz Hrvatske konzumirali čarobne gljive, jedan slučajno zadavio drugoga?

Kod odraslog čovjeka, dodaje, smrt može uzrokovati konzumacija samo jednog grama gljive po kilogramu tjelesne težine. Kod otrovanja pečurkom i panterovom muharom javljaju se bolovi u trbuhu, znojenje, povraćanje i proljev, a zatim živčane smetnje, halucinacije i nesvjestica.

U slučaju sumnje na otrovanje gljivama, najbolje je odmah se javiti liječniku koji će prema potrebi kontaktirati CKO. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene